Slovenija
22 ogledov

Največja finančna injekcija ECB

Evropska centralna banka (ECB) je 523 bankam potrdila posojila v vrednosti 489 milijard evrov, kar predstavlja največjo kreditno injekcijo ECB v bančni sistem v 13 letih obstoja evra.

Ročnost posojila je izjemoma določena pri treh letih. Pred današnjim zneskom je ECB največji obseg posojil bankam potrdila junija 2009, ko se je finančni sistem spopadal s posledicami kolapsa ameriške investicijske banke Lehman Brothers. Tedaj je sicer zapadlost posojil znašala le leto dni.

Svet ECB je dodatne ukrepe za stabilizacijo razmer v bančnem sistemu sprejel 8. decembra. Gre za dve 36-mesečni operaciji refinanciranja v neomejenem obsegu in po fiksni obrestni meri ter razširitev nabora zavarovanj za posojila ECB.

Osrednja finančna institucija območja evra želi na ta način bankam zagotoviti dovolj sredstev, da bodo lahko še naprej potrjevale posojila podjetjem, tako da ne bi prišlo do kreditnega krča, ki bi onemogočil gospodarsko rast.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.