Slovenija
19 ogledov

Največja grožnja so bruseljske zahteve

Protest na Kongresnem trgu. Bralka Anja
Že poletni meseci, med katerimi se je veliko dogajalo - čeprav naj bi veljalo zatišje in čas kislih kumaric -, napovedujejo politično jesen, polno konfliktov, je ocenil politični analitik Matevž Tomšič.

"Politična nestabilnost se to jesen ne bo končala, ampak se bodo stvari zaostrile," napoveduje Tomšič. Izpostavil je, da se niso umirila niti razmerja z Evropsko unijo in zahtevami Evropske komisije ter grožnja s trojko: “Določene zahteve evropskih ustanov se ne uveljavljajo, reforme, ki jih zahtevajo, se uresničujejo zelo počasi – slaba banka, državni holding, privatizacija."

Da bo izpolnjevanje zahtev Evropske komisije oziroma poročilo zanje glede izpolnjevanja njihovih zahtev glavna referenčna točka letošnje jeseni, meni tudi politični analitik Igor Pribac: "Rezultat bo paket ukrepov, ki ga namerava vlada predstaviti že konec tega meseca in odzivi na ta paket bodo predmet najpomembnejše javne razprave, s katero bomo vstopili v jesen.“


Tomšič pravi še, da bo morala vlada, če bo popustila upokojencem pri pokojninah, rezati drugje. Pribac pa, da bo koalicija paket ukrepov predstavila enotno in ne pričakuje, da se bo vlada odločila za znižanje pokojnin. "Ne verjamem, da bi lahko grozila kakšna neenotnost. Tudi zato, ker si Slovenija v resnici vladne krize v tem trenutku ne more privoščiti, ker bi bila naslednja vlada, ki bi prevzela vajeti, kar neposredno trojka in ne sedanji alternativna politična koalicija,“ poudarja Pribac.

Vrnitev Jankovića bi pomenila propad stranke

Oba, tako Pribac kot Tomšič, ocenjujeta, da se Zoran Janković ne bo vrnil na mesto predsednika Pozitivne Slovenije, saj v stranki ne bodo želeli zamajati trdnosti koalicije in povzročiti padca vlade. Tomšič pravi, da bodo sklenili kompromis in se Jankoviću "oddolžili" kako drugače. Pribac pa pravi: "Če tega stranka ne bo zmogla, bo padla na preprostem izpitu. Če pade na tem, je to stranka, ki si zasluži, da konča zelo hitro na smetišču zgodovine."

Napovedani protesti preverjanje naboja

Tomšič ocenjuje, da bi se lahko ob protestnikih, ki so se zbirali do zdaj, uprle še kakšne druge skupine prebivalcev, ki jim bodo zmanjšane pravice ali pa bodo dodatno obremenjeni. Izpostavlja kmete, ki so že izrazili ogorčenje nad napovedanim nepremičninskim davkom in napovedali morebiten upor: "Vlada ni v dobri situaciji. V taki situaciji praktično ni mogoče biti popularen." Zavračanje ukrepov pričakuje tudi Pribac, predvsem pri tistih skupinah, ki bodo ocenile, da so ukrepi preostri in so jih nesorazmerno obremenili. Za september že napovedani protesti naj bi bili sicer po njegovem mnenju bolj ugotavljanje protestniškega naboja, vseeno pa bi se lahko situacija čez zimo zaostrila in protestniško gibanje znova okrepilo, ocenjuje.


Proteste lahko sicer sproži marsikaj, politolog Žiga Vodovnika pa pravi, da tudi razmeroma trivialne zadeve, kot so radarji ali okrogla miza zdravnikov. Sprožilce je težko napovedati, med njimi pa bi lahko bila legalizacija črne gradnje kakšnega veljaka, oprostilna sodba katerega od tajkunov ali deložacija mlade družine. "Stvari se v bistvu niso spremenile, ne v smislu forme ne vsebine,“ pravi Vodovnik in dodaja, da ljudje še vedno opažajo, da se o sprejemanju ključnih političnih odločitev še vedno dogovarjajo samo politične stranke, enaka še vedno ostaja tudi vsebina.

Komentarjev 4
  • mirko 14:26 12.avgust 2013.

    Seveda bodo protesti. Ali se bojite protestnikov vi politiki in privilegiranci ? Če koga zanima kdo so ti privilegiranci vam lahko povem, da so to vrhnji sloj zaposlenih v javni (šolstvo, zdravstvo, državne firme,...) in državni upravi (vlada, upravne enote, ...prikaži veče, občine), ki se fajn živijo na račun davkoplačevalcev.

  • mr.big 11:44 12.avgust 2013.

    Bruselj komu grozi ?!?!?!?! Bruselj bo zahteval od nas, da se vrne tisto kar smo si izposodili + obresti !!!! Nič več !!! Sicer pa je vlada JJ leta 2008 želela prodat Telekom SLO in bi takrat zanj iztržili ...prikaži več cca 240 eur / delnico, danes je le-ta vreden 100 eur / delnico oz.povedano drugače v 4ih letih je vrednost podjetja padla za 680 mio eur !!! Se kateri od zombijev sprašuje kdo bo to razliko plačal ???? Da ne govorim še o drugih podjetij - torej skupni dolg znaša preko 5 milijard eur !!!RAČUN IZSTAVITE MURGELJČANU !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Fertel 11:38 12.avgust 2013.

    Bravo - pa z jezika si mi vzel. Sprevrženo - lopovi pa kar tako, oropali in uničili so nam državo in seveda oni pa niso grožnja. Banda frdamanska. Tale Matevž Tomšič - upam, da ga za preusmerjanje pozornosti ovc ne ...prikaži več plačuje država - tudi iz mojega denarja.