Slovenija
26 ogledov

Največja kriza je v Ljubljani

Celjski Rdeči križ čez poletje zapre svoja vrata, ker nimajo dovolj prostovoljce Žurnal24 main
Poziv: krvodajalci, pojdite na krvodajalske akcije. V zadnjem času so se namreč zaloge občutno zmanjšale, a vsakih pet minut en Slovenec potrebuje kri.

Zaradi občutno zmanjšanih zalog krvi Zavod za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije pozivata vse občane, še posebej krvodajalce, naj se udeležijo rednih krvodajalskih akcij v najbližjem kraju ali na odvzem krvi pridejo posamično v okviru delovnega časa transfuzijskih služb.

Dodatne informacije:
Rdeči križ: (01) 24 14 300 ali (01) 24 14 342
Zavod za transfuzijsko medicino: (01) 543 83 10

Največja težava je v Ljubljani, kjer bo do nadaljnjega veljal nov delovni čas: na odvzem krvi boste tako lahko prišli vsak delovni dan od 7. do 17., v soboto pa od 8. do 12 ure.

Letos sicer mineva 65 let, odkar so bile v Sloveniji konzervirane prve steklenice krvi in ravno ta dogodek je pomenil prelomnico pri spodbujanju krvodajalskih akcij. Od takrat in do danes so že več kot štirje milijoni krvodajalk in krvodajalcev darovali prek milijon in pol litrov krvi.

Letno v skoraj 1200 krvodajalskih akcijah daruje kri več kot 97.000 krvodajalcev (skupno to pomeni preko 42.000 litrov krvi). Kri lahko daruje vsak, ki je zdrav, star od 18 do 65 let, tehta vsaj 50 kg, v zadnjih mesecih ni prestal večje operacije in ni prejel transfuzije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.