Slovenija
7 ogledov

"Največja politična usluga za vlado"

Janez Janša je Pahorju že ponudil pomoč svoje stranke pri razpisu predčasnih vol Žurnal24 main
Prvak opozicije Janša meni, da do predčasnih volitev lahko pride že do jeseni. Hkrati bi bila po njegovih besedah to največja politična usluga sedanji vladi, ki bi breme reševanja tako preložila na druge.

Predsednik stranke SDS Janez Janša rešitev političnega položaja vidi v oblikovanju nove večine v državnem zboru na podlagi volje volivcev.

Konstruktivna nezaupnica po njegovem pomeni rešitev znotraj obstoječe razporeditve moči v državnem zboru in ni pot do predčasnih volitev. Postopke za razpis volitev ob podpori obeh največjih strank, SD in SDS, bi bilo mogoče izpeljati v nekaj tednih. Na volišča bi tako po njegovem mnenju, kljub zapletenosti na prvi pogled, lahko odšli že jeseni.

Največja usluga
Janša je še ocenil, da bi bile predčasne volitve iz političnega vidika "največja politična usluga" sedanji vladi, posebej pa ključnim vladnim strankam, saj "bi breme reševanja tega, kar so zapravili in zavozili, preložili na drugega, čez eno leto pa tega glasno kritizirali".

Hkrati bi bile predčasne volitve "ključni protikrizni ukrep". Vsak mesec te vlade Slovenijo namreč stane približno 200 milijonov evrov novih zadolžitev, je ocenil predsednik največje opozicijske stranke.

Nazaj v tirnice, najprej v dveh letih
Če se trenutna agonija s predčasnimi volitvami skrajša še letos, bi neka sposobna vlada "z jasno in trdno večino v državnem zboru" voz potegnila nazaj v prave tirnice v dveh letih, meni Janša. Če pa bi agonija trajala do konca tega mandata, pa se bo ta čas podaljšal "najmanj za cel naslednji mandat, in tistega mandata po mojem mnenju ne bo zdržala nobena vlada".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.