Slovenija
541 ogledov

Največje slovenske multinacionalke

Mercator je v splošnem največje slovensko podjetje, a pri posameznih kazalnik ga Žurnal24 main
Mercator, Gorenje in Krka so na vrhu lestvice slovenskih nefinančnih multinacionalk za leto 2007. Zapečkarstvo Slovencev naj bi oviralo njihov razvoj.

Center za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani je objavil seznam slovenskih multinacionalk. Med prvo deseterico so se poleg prej omenjene trojice uvrstili še Droga Kolinska, Petrol, Merkur, Intereuropa, Helios, Iskra Avtoelektrika in Elan. Marjan Svetličič (FDV) je ob tem opozoril, da multinacionalke ne definira obseg poslovanja, ampak prisotnost v tujini, oziroma tako imenovano globalno poslovanje.

Majhne, a hitro rastoče
"Slovenske multinacionalke so majhne, saj jih ima trenutno le pet več kot 800.000 evrov premoženja v tujini," je nadaljeval Svetličič in opozoril na njihovo dinamično rast. Med letoma 2004 in 2006 so slovenske multinacionalke svoja sredstva v tujini podvojile na skoraj tri milijarde evrov, prodajo pa zvišale za polovico, na okoli 5,5 milijarde evrov. Mercator, Krka in Gorenje imajo v tujini približno toliko sredstev kot 22 drugih multinacionalk, ki jim sledijo na lestvici. Največ naložb imajo naše multinacionalke na območju Jugovzhodne Evrope.

Svetličič je še poudaril, da je bilo med 25 največjimi multinacionalkami kar 24 ustanovljenih še v času socialističnega samoupravljanja, in dodal: "Med veliko petindvajseterico jih ima le osem sedež v Ljubljani, kar je dokaz decentraliziranega gospodarskega razvoja v prejšnjem režimu."

Delo v tujini povzroča težave v družini
Predstavniki podjetij Jub, Krka, Trimo in Kolektor pa so opozorili na težave, s katerimi se spopadajo pri globalnem poslovanju. Slovenci naj ne bi bili pripravljeni delati v tujini, poleg tega naj bi nas pestilo pomanjkljivo poznavanje drugih kulturnih okolij. Prvi mož idrijskega Kolektorja Stojan Petrič je ob tem namignil na družinske težave sodelavcev na delu v tujini, saj si mnogi najdejo novega partnerja in se ločijo od prejšnjega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.