Slovenija
72 ogledov

Največji na trgu hoče doplačilo

Ljubljana 13.05.09, zdravila, kapsule, antidepresivi, tablete, antibiotiki, Foto Ljubljana 13.05.09, zdravila, kapsule, antidepresivi, tablete, antibiotiki, Foto
Zdravila. Doplačala, ker je bila presenečena.


"V lekarni so tokrat prvič zahtevali doplačilo za tablete femoden. Ker so me presenetili, sem pač doplačala,
" nam je sporočila bralka. Doplačilo je bilo sicer le dober evro za tri škatlice.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so pojasnili, da je v skupini zdravil z isto zdravilno učinkovino (gestoden in estrogen) na recept mogoče dobiti šest različnih zdravil treh proizvajalcev, le za dve zdravili, femoden in logest, ki ju proizvaja Bayer, pa je potrebno doplačilo.

Vprašajte, razlika je le ime

"Zavarovanim osebam svetujemo, da se že pri zdravniku, nato pa tudi pri farmacevtu pozanimajo, ali bo morda treba konkretno predpisano zdravilo doplačati, in se skupaj z zdravnikom ali farmacevtom odločijo za zamenjavo z enakovrednim, medsebojno zamenljivim zdravilom, za katerega doplačilo ni potrebno," svetujejo na ZZZS.

Dodajajo, da so "razlike v cenah med medsebojno zamenljivimi zdravili zgolj posledica dejstva, da jih izdelujejo različni proizvajalci, in njihove poslovne politike, medtem ko so takšna zdravila glede učinkovitosti, kakovosti in varnosti dokazano zamenljiva".

Komentarjev 3
  • mph 13:22 20.maj 2013.

    Imaš prav, morda najbolje za financiranje verouka v javnih šolah. :-)Mimogrede, če ne veš, tablete se uporabljajo pri marsikateri za umiritev zelo neredne, boleče ali močno krvave menstruacije (npr. v našem sorodstvu imajo skoraj vse problem s tem). ...prikaži več Pri nekateri, ki imajo genetsko izpostavljenost kakšni bolezni prav tako kot dobra preventiva. Seveda, seveda, ... so pa tudi stranski efekti pri marsikateri, zato se to pretehta od primera do primera.

  • YaKo 10:40 20.maj 2013.

    Zato ker je cilj depopulacija

  • gggg 09:09 20.maj 2013.

    Zakaj so kontracepcijske tablete zastonj?Saj te tablete ne zdravijo bolezni. Če jih kdo potrebuje, naj si jih kupi in plača s svojim denarjem!Država bi lahko tisti dober milijon eurov letno porabila za kaj drugega-koristnejšega!