Slovenija
23 ogledov

Največkrat na Hrvaško

zdravstvo Saša Despot
Zdravljenje v EU. Število Slovencev, ki se na račun zdravstvenega zavarovanja zdravijo v tujini, narašča.

Od uveljavitve direktive, ki je odprla meje zdravstvenih storitev v državah članicah Evropske unije (EU), je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) prejel 219 vlog za povrnitev stroškov specialističnoambulantnih storitev, uveljavljenih v tujini. Večinoma gre za elektrokromatografije (EMG) in magnetne resonance. ZZZS je že pred novembrom kril stroške specialističnih pregledov v državah EU, vendar je bilo prošenj za povrnitev stroškov v lanskem letu do novembra le 87.

Največ preiskav živčevja

"Od uveljavitve direktive se je število vlog res povečalo, vendar tega ne pripisujemo toliko uveljavitvi direktive kot temu, da je veliko zavarovancev v tem obdobju odšlo na točno določeno storitev, in sicer na EMG na Hrvaško," pravijo na ZZZS. EMG je preiskava, ki prepoznava okvare delovanja perifernega živčevja in mišic, nanjo pa so napoteni bolniki z bolečinami in mravljinčenjem v okončinah. Čakalna doba za EMG-preiskavo pri nas je po zadnjih podatkih med 40 dni v Novem Mestu in 356 dni v Kranju.

Na ZZZS podatkov o tem, za koliko so se povišali stroški zdravljenj v tujini, še nimajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.