Slovenija
17 ogledov

Nakupi v trgovinah najbolj upadli v Sloveniji

Letos so božični nakupi v Nemčiji zaradi stavke pod vprašajem. Žurnal24 main
Obseg trgovine na drobno se je februarja glede na januar v območju evra zmanjšal za 0,1 odstotka, v celotni EU pa za 0,4 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji je bil padec trgovine na drobno februarja na mesečni ravni s petimi odstotki največji.

Na letni ravni se je obseg trgovine na drobno v območju evra februarja zmanjšal za 2,1 odstotka, v EU pa za 1,1 odstotka. V Sloveniji se je obseg trgovine na drobno februarja letos v primerjavi s februarjem lani skrčil za 1,2 odstotka.

Prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov se je februarja v primerjavi z januarjem v območju evra in v EU povečala za 0,6 oziroma 0,4 odstotka. Prodaja neživilskih izdelkov se v območju s skupno evropsko valuto ni spremenila, v EU pa se je njen obseg zmanjšal za 0,3 odstotka.

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg trgovine na drobno februarja na mesečni ravni zmanjšal v desetih državah, povečal pa v 11 državah. Največji padec so zabeležile Slovenija, Poljska in Romunija. največjo rast pa so zabeležili v Malti, Luksemburgu in na Danskem.

Kljub recesiji se proda več tobačnih izdelkov

Na letni ravni se je prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov v državah z evrom februarja zmanjšala za en odstotek, v EU pa za 0,3 odstotka. Prodaja neživilskih izdelkov se je medtem v državah s skupno valuto skrčila za 1,6 odstotka, v celotni EU pa za 0,2 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.