Slovenija
424 ogledov

Nakupovanje prek spleta: Slovenci smo raje varni kot pa hitri

Spletno nakupovanje, spletni nakup, splet, nakupovanje, šoping, kreditna kartica Profimedia
Družba Mastercard je v letošnji raziskavi plačilnih trendov opazila visok porast spletnega nakupovanja. Prav tako tudi vedno bolj pogosto nakupe opravimo kar z mobilnim telefonom.

Družba Mastercard je vsako leto opravi raziskavo Masterindex, kjer preiskujejo in razkrivajo plačilne trende in navade Slovencev. Letos je v raziskavi oziroma anketi sodelovali 53 odstotkov moških in 47 odstotkov žensk.

Raziskava je pokazala znaten porast spletnega nakupovanja, saj vedno več vprašanih verjame, da je tovrstno nakupovanje varno. Uporaba gotovine z leti vedno bolj pada, zaradi česar se krepi uporaba plačilnih kartic. Slovenci pa tudi vedno bolj pogosto segamo po plačevanju z mobilnim telefonom in drugimi napravami.

Raziskava plačilne metode | Avtor: Mastercard Masterindex Mastercard Masterindex

Spletno nakupovanje v porastu

Spletno nakupovanje, kjer vam ni treba zapustiti udobja svojega doma, je vse bolj priljubljena praksa, na katero prisega že 78 odstotkov Slovencev. Med njimi 32 odstotkov nakupuje pogosto, kar 70 odstotkov pa je nakup opravilo v mesecu oktobru.

Raziskava plačilne metode | Avtor: Mastercard Masterindex Mastercard Masterindex
87 odstotkov Slovencev je prepričanih, da je spletno nakupovanje varno. Nezaupljivcev je malo, polovica se jih boji zlorabe kartice, tretjina pa ne zaupa plačevanju po spletu.

Z leti je možno tudi opaziti porast plačil z mobilnimi telefoni in storitev mobilnega bančništva. Letos te uporablja 80 odstotkov Slovencev, 67 odstotkov jih uporablja mobilno banko, torej za pregled finančnega stanja in podobno, 52 odstotkov pa mobilni telefon uporablja za potrjevanje spletnih nakupov.

Največkrat zapravljamo za oblačila

Najbolj pogosto Slovenci preko spleta kupujemo oblačila, obutev in modne dodatke, to dela 58 odstotkov Slovencev. Takoj za tem so elektronski izdelki, 38 odstotkov, ter kozmetični izdelki, 26 odstotkov.

Raziskava plačilne metode | Avtor: Mastercard Masterindex Mastercard Masterindex
Vprašani so povedali, da še vedno najpogosteje nakupujejo v slovenskih spletnih trgovinah, 43 odstotkov. Le petina več nakupov opravi v tujih slovenskih trgovinah.

Slovenci smo raje varni kot pa hitri

Pri izbiri metode avtentikacije na prvem mestu ostaja varnost bančnega računa, 54 odstotkov, sledi ji varnost osebnih podatkov z 22 odstotki. Preprostost in hitrost postopka Slovencem nista tako pomembna dejavnika.

Raziskava plačilnih metod | Avtor: Mastercard Masterindex Mastercard Masterindex
Kot prevladujočo metodo avtentikacije imamo Slovenci potrjevanje spletnih nakupov v aplikaciji mobilne banke, 22 odstotkov. Na drugem mestu je varnostna koda z SMS sporočilom, ki ima 18 odstotkov, ter na tretjem mestu PIN koda, ki se uporablja vedno manj.

Pozorni na svoj denar, a še vedno pozitivni glede prihodnosti

Vseeno večina Slovencev redno spremlja svoje prihodke in odhodke. Več kot tri četrtine Slovencev spremlja svoje finančno stanje in stroške, kar 49 odstotkov jih svoje stroške spremlja tako, da pregleduje izpiske kartic. Le 24 odstotkov si sproti zapisuje izdatke, 20 pa ne vodi nikakršnih evidenc.

Raziskava plačilne metode | Avtor: Mastercard Masterindex Mastercard Masterindex
Ob tem kar velik del Slovencev, 78 odstotkov, meni, da zna dobro upravljati s svojim denarjem.

Glede prihodnosti in finančnega stanja v primerjavi s prejšnjim letom, večina Slovencev opaža dvig stroškov v gospodinjstvu in drugod. 76 Odstotkov meni, da so se cene izdelkov in storitev v zadnjem letu močno povečale. Glede prihodnost je 28 odstotkov prepričanih, da se bo finančno stanje izboljšalo, 44 pa menijo, da bo situacija ostala enaka.

Raziskava plačilne metode | Avtor: Mastercard Masterindex Mastercard Masterindex

Lidl Slovenija Takšno nagrado bodo dobili zaposleni v Lidlu Kava, dekle Zdravje Nova raziskava: "Ne pijte vroče kave!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.