Slovenija
7 ogledov

Nalivi spet povzročali težave

Slovenijo so zajele padavine, ki bodo ponekod zelo verjetno prerasle v neurja in Žurnal24 main
Meteorologi opozarjajo na zelo verjetne močnejše lokalne nalive in s tem povezane nevšečnosti. O prvih težavah že poročajo s Štajerske.

Tako je dopoldne voda že povzročala preglavice predvsem na Štajerskem, kjer je zalila nekaj kleti in objektov. V Brdih v občini Slovenj Gradec je tako ob pol enajstih dopoldne 
zaradi narasle reke Mislinje obstajala nevarnost poplavljanja stanovanjske hiše. Na kraju so gasilci PGD Turiška vas ugotovili, da zaradi naplavin pod mostom v neposredni bližini obstaja nevarnost poplavljanja objekta. Ob pomoči delovnega stroja Komunalnega podjetja Slovenj Gradec so te naplavine odstranili. V Moravčah pa je opoldne zaradi vdora podtalnice poplavilo zaklonišče OŠ Jurija Vege.

Plazovi in težave z vodo

Ob 14.50 se je v Spodnjem Prebukovju v občini Slovenska Bistrica sprožil zemeljski plaz. Kraj dogodka si je ogledal strokovni delavec za zaščito in reševanje občine Slovenska Bistrica, ki bo izvedel nadaljnje ukrepe. Sicer pa je zaradi obilnih padavin prišlo do izključitve vodnih virov v Vitanju in na Frankolovem. Trenutno se za potrebe vodovodnega sistema črpa pretežno voda iz vodovodnega vira Medlog. Ker je v omrežju pitne vode prišlo do povišanja koncentracij nitratov na območju Mestne občine Celje in občine Štore, odsvetujejo uporabo vode iz vodovoda za pripravo hrane in pijače za dojenčke do šest mesecev starosti in zanje priporočajo uporabo ustekleničene vode. Prav tako priporočajo uporabo ustekleničene vode tudi doječim materam in nosečnicam. Zaradi nastalih razmer bo na območju občine Vojnik predvidoma motena oskrba s pitno vodo na višje ležečih predelih. Ukrep velja do ponovne vključitve vodnih virov v Vitanju in na Frankolovem.

Možni močnejši nalivi

"Pričakujemo, da se bodo danes pojavili lokalni močnejši nalivi, ki bi utegnili povzročiti številne nevšečnosti,"
so za zurnal24.si dopoldne povedali na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO). Sicer pa na Uradu za meteorologijo Agencije RS za okolje prebivalce vzhodnega dela Slovenije opozarjajo, da bo v prihodnjih 24 urah na omenjenem področju zapadlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Zato obstaja povečana nevarnost krajevnega poplavljanja predvsem manjših vodotokov in hudournikov. Narasli vodotoki po njihovih besedah za zdaj še ne predstavljajo nevarnosti, kar pa bi se z dodatnimi padavinami v prihodnjih dneh zagotovo spremenilo. Obilne padavine v zadnjih dneh bodo v petek povzročile kar nekaj nevšečnosti. Zaradi večdnevnega deževja na območjih, podvrženih zemeljskim plazovom, pa se povečuje tudi možnost trganja zemeljskih plazov, še opozarjajo na uradu.

Preberite si še vremensko napoved za danes in prihodnje dni.

Gasilci so spet imeli polne roke dela
Številne kleti po Sloveniji je včeraj zaradi lokalnih neurij spet zalila voda. Po navedbah Centra za obveščanje Republike Slovenije je po 6. uri popoldne meteorna voda zalila nekatere kleti v Cerkljah na Gorenjskem, približno uro in pol pozneje pa je voda vdrla še v nekaj objektov na območju občin Lukovica in Zreče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.