Slovenija
1218 ogledov

Saj ni res: Namestnik predsednika KPK naj bi kršil protikorupcijski zakon

razno 29.11.13. izpraznjene kpk, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Namestnik predsednika KPK David Lapornik naj bi kršil protikorupcijski zakon.

Do kršitve naj bi prišlo na področju nadzora nad premoženjskim stanjem zavezancev, piše Siol.net. Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so jim potrdili, da je namestnik predsednika KPK o svojem premoženjskem stanju za leto 2021 poročal z zamudo. To pomeni kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. 

Lapornik je komsiji o tem, da je leta 2021 postal četrtinski lastnik 115 kvadratnih metrov velike zemljiške parcele, poročal šele pred enim letom. Zakon določa, da morajo javni funkcionarji spremembe glede nepremičnin v skladu z zakonom sporočiti v roku 30 dni, vsako spremembo v premoženjskem stanju pa najkasneje do 31. januarja v naslednjem letu po nastanku spremembe. 

Lapornik je v pojasnilu za omenjeni portal zapisal, da parcela ne presega vrednosti 500 evrov. V trenutku, ko se je zavedel, da je zamudil s prijavo, je zadevo prijavil in ob tem navedel, da poroča z zamudo, hkrati pa o tem obvestil tudi sodelavce na KPK. 

Na KPK so pojasnili, da premoženjsko stane predsednika komisije in njegovih namestnikov nadzira državni zbor, mandatno-volilna komisija državnega zbora pa je nadzor opravila, pri tem pa ni ugotovila kršitev. Zamude pri poročanju, ki jih zavezanci zaznajo samo in sporočijo naknadno praviloma obravnavajo kot prekršek. Običajno izrečejo opozorilo brez uvedbe prekrškovnega postopka, še posebej v primerih, ko zavezanec poroča sam, preden ga k temu pozovejo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:12 15.marec 2024.

    OOOOOOO GROOOOZAAAAAAAAAAAAA

  • Matjaž Kotnik 08:30 15.marec 2024.

    Ker je užalil TIČA, je padel v medijsko nemilost.

  • Avatar Leon
    Leon 07:39 15.marec 2024.

    In smo tam .Zaradi drevesa nekateri ne vidijo gozda .