Slovenija
33 ogledov

Namesto 21 minut uro in 50 minut

zapora ceste, cestna zapora, prometni znak Žurnal24
Zgornje Posočje. Dostopno le prek Italije, saj je glavna prometna žila blokirana.

Naj se sliši paradoksalno, ampak v Bovcu so zelo veseli, da v tem koncu niso imeli izdatnejših snežnih padavin. Zaradi popolne zapore ceste Bovec - Kobarid bi bili namreč v slabših vremenskih razmerah popolnoma odrezani od sveta. Do 21 kilometrov oddaljenega Kobarida namesto dobrih 20 minut sedaj porabijo več kot 1 uro in 50 minut (takšne čase navaja Google Maps). Kaj bo v ponedeljek, ko se številni domačini odpravljajo v službe po dolini Soče navzdol na delo, trenutno ne ve nihče.

Uničilo tudi prevozni del ceste

Na delovišču na pobočju nad cesto med Žago in Kobaridom je včeraj ob miniranju skale prišlo do udora v dolžini 50 metrov. Velikanske skale so padla in blokirala tudi tisto polovico ceste po Soški dolini, ki je bila sicer izmenično odprta za promet skozi delovišče. Cesta je sedaj popolnoma zaprta, zgornja dolina Soče pa dostopna le prek nekdanjih mejnih prehodov z Italijo Učja in Predel, pa še to le za manjša vozila. Prelaz prek Vršiča je namreč zaradi snega zaprt. Najbližja pot med Bovcem in Kobaridom je trenutno tista prek Učje v Italijo, mimo Čedada in mejnega prehoda Robič nazaj v Slovenijo. A je zavita pot dolga kar 95 kilometrov oziroma skoraj dve uri. Nekaj minut krajša je sicer ovinkasta alternativa, ki vodi do Kobarida preko Breginja.

Zapora še teden dni

Poveljnik civilne zaščite Bovec Edi Melinc si še ne upa napovedovati, kako se bo začel nov delovni teden. Kot je povedal za Žurnal24, so na delovišče pripeljali dodatne stroje, delavci pa tam delajo noč in dan. "Srečo imamo, da vsaj snega ni bilo, saj bi bile sicer zaprte tudi ceste prek Italije." Upa, da bodo skušali do ponedeljka z vsemi pristojnimi najti kakšno rešitev, ki bi olajšala življenje prebivalcem Zgornjega Posočja. Odstranjevanje kamenja in popravilo poškodovane ceste naj bi sicer trajala teden dni, lahko pa tudi dlje.

Zapora ceste prebivalcem povzroča veliko škodo. Smučišče Kanin bo za kulturni praznik bolj ali manj samevalo, v dolini pa je tudi nekaj industrijskih obratov, ki so odvisni od tovornjakov s surovinami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.