Slovenija
17 ogledov

Bratuškovi resor za izobraževanje in kulturo?

Zaslišanje Alenke Bratušek Sergeja Hadner
Slovenska kandidatka za podpredsednico evropske unije se je na današnjem zaslišanju tako slabo odrezala, da sta ji podporo odrekli obe največji stranki v evropskem parlamentu. Koordinatorji, ki odločajo o njeni usodi, se niso uspeli uskladiti. Odločitev so prestavili na jutri zvečer.

"Tako slabega nastopa še ni bilo. Tako slabo se ni pripravil še nihče. To je provokacija," je zaslišanje Alenke Bratušek komentiral Mathias Groote, poslanec druge najmočnejše skupine v parlamentu, Socialdemokratov ter tudi  njihov koordinator. To je bil en sam "bla, bla, bla"  je povedal  poslanec najštevilčnejše skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Peter Liese, ki je tudi koordinator EPP. Koordinatorji političnih strank ravno zdaj odločajo o usodi Bratuškove.

Odločitev bo znana okoli desetih

Najpogostejši komentar poslancev, medtem, ko so po treh urah mučenja zapuščali dvorano, je bil, da sploh ne morejo verjeti, kako se nekdo tako slabo pripravi na zaslišanje in da je bilo njene odgovore "boleče poslušati". Alenka Bratušek je kandidatka za podpredsednico evropske komisije za energijsko unijo. Poleg največjih skupin, EPP in socialdemokratov, je ne bodo podprli niti Zeleni niti Evropski konservativci in reformisti, kar pomeni, da ima Bratuškova malo možnosti, da ji ponudijo še eno možnost, torej, da jo pozovejo, da svoj nastop dopolni s pisnimi odgovori.

Ji bodo ponudili resor za izobraževanje in kulturo?

Odločitev o tem, ali bodo Alenko Bratušek popolnoma zavrnili ali pa bo morala svoj nastop dopolniti, kot vse kaže, danes ne bo znana. Koordinatorji, predstavniki političnih skupin v odborih, kjer so potekala zaslišanja, se po zadnjih informacijah, se niso uspeli uskladiti.  Skupen sestanek  naj bi imeli šele jutri zvečer. Poslanci lahko tudi ocenijo, da je Bratuškova neprimerna za podpredsednico komisije, še vedno pa je primerna za komisarko.

Tako so danes odločili glede madžarskega kandidata Tiborja Navracsicsa. Za nekdanjega sodelavca madžarskega premiera Orbana so ocenili, da ne more biti komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo, je pa primeren za kak drug resor. V Bruslju namigujejo, da bi Bratuškovi lahko ponudili resor za katerega je bil predviden Madžar.

Jo bo zamenjal Potočnik?

V Bruslju se že pojavljajo ugibanja, kako bi zavrnitev Bratuškove vplivala na sestavljanje komisije. V EPP so zaradi njenega slabega nastopa zelo slabe volje, saj gre za kandidatko, ki jo je izbral njihov Jean-Cloude Juncker, njena zavrnitev pa lahko poruši celoten proces nastajanja komisije. Idejo, da bi Bratuškovo zamenjal Janez Potočnik, pozdravljajo Zeleni, vendar pa zagovornika varstva okolja ne bi z veseljem sprejela energetska podjetja.

Komentarjev 14
  • Oja 16:02 09.oktober 2014.

    Obvezno!!!

  • Mr.Bean 08:11 07.oktober 2014.

    tudi Juncker bi moral na zaslišanje....

  • Mahi 07:31 07.oktober 2014.

    Bandiera rossa pravi da je to antifašistična pesem, ki smo jo peli tudi ob osamosvojitvi..... :)Torej, ob osamosvojitvi smo po njeno prepevali živel komunizem in svoboda :))