Slovenija
14 ogledov

Namesto desetih zavodov bi le dva

Tomaž Gantar Barbara Milavec
Reorganizacija. Devet območnih zavodov za zdravstveno varstvo in IVZ v dva nova zavoda.

Vlada je sprejela predlog zakona, po katerem bi preoblikovala Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ) in devet območnih zavodov za zdravstveno varstvo (ZZV), v katerih je bilo konec lanskega leta skupaj zaposlenih 1.152 ljudi, od tega četrtina na IVZ.

Laboratorije IVZ in devetih ZZV bi združili v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Ta bi izvajal analize za potrebe države (na primer inšpekcijske nadzore), proste kapacitete pa bi se ponudile na trgu. Vse druge dejavnosti (denimo raziskave, spremljanje zdravstvenega stanja, prepoznavanje zdravstvenih groženj in odzivi) desetih zavodov, ki se financirajo iz proračuna, pa bi združili v Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da bi s tem presegli razdrobljenost in zmanjšali število vodstvenih funkcij, administracije, ki jih zahteva upravljanje samostojnih javnih zavodov. Zakon bo v parlamentarni obravnavi po rednem 
postopku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.