Slovenija
37605 ogledov

To bi delavcem dali namesto dviga minimalne plače

koronavirus proizvodnja Epa
MInimalna plača naj se ne poviša, zaposleni naj dobijo krizni dodatek, ki ga v celoti plača država

Zaradi oteženih gospodarskih razmer, povezanih z epidemijo COVID-19, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije predlagajo določitev višine minimalne plače za leto 2021 in krizni dodatek v okviru PKP7.

Ogrožena bi bila delovna mesta

"Spremenjen način določitve višine minimalne plače za leto 2021, bi v tem trenutku dodatno nesorazmerno obremenil gospodarstvo. Tega dodatnega bremena mnoga podjetja ne bi prenesla. Upoštevati je potrebno, da bi višji stroški dela posledično pomenili dodatno zmanjševanje števila delovnih mest," poudarjajo v skupnem predlogu. 

Nasprotujejo dvigu minimalne plače in predlagajo krizni dodatek

Višanju minimalne plače s 1. 1. 2021, nasprotujejo in predlagajo, da se minimalna plača za leto 2021 ostane taka, kot je bila v tem letu, torej 940, 58 evra. "Ob tem se zavedamo, da je tudi za zaposlene delo v trenutnih razmerah, povezanih z ukrepi za preprečevanje širjenja COVID-19, oteženo," pravijo in zato predlagajo kompromisni predlog v okviru PKP7, na podlagi katerega bi vsi zaposleni v gospodarstvu, ki so prejemniki minimalne plače in delo tudi dejansko opravljajo, v letu 2021 prejeli mesečni krizni dodatek, ki ga v celoti plača država in je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov. 

Predlog so posredovali Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS), ki ga sestavljajo predstavniki vlade, sindikatov in ostalih delodajalskih organizacij. ESS bo o predlogu razpravljal v petek. 

Komentarjev 14
  • cvetko 17:35 10.december 2020.

    U mehanizmih lipnica po zaposlenih tud minimalca nima. To plačiilne liste še bog ne razume

  • janez846 16:49 10.december 2020.

    Kaj ne vidite kaj je covid. Rabijo poceni delovno silo. Napihujejo vsemogoče podatke, malo poglejte število umrlih preteklih let na iste mesece pa boste dobili realne slike. Danes vse corona ni viroz itd.. samo corona. Ja seveda ko pa testi ...prikaži več pokažejo vse corona viruse tudi virusni prehlad je zadaj corona virus. Za božička naj da država vsakemu zaposlenemu 700€ ponoven letu pa vsaki mesec 200€ katirih bo razvidno na plačilni listi in v žepu, ne da jih delodajalec pobere kot v prvem valu.

  • maresem 16:35 10.december 2020.

    Še naprej podpirajte to golazen na vladi in že jutri vas bo polovica brez dela, potem se boste pa lahko predrkavali na desne in leve, ovce debilne, namesto da bi stopili skupaj in se vsemu temu uprli.