Slovenija
23 ogledov

Namesto Irme Helena Kamnar

Žurnal24 main
Vlada je imenovala posebno pogajalsko skupino za pogajanja s sindikati javnega sektorja. Vodila jo bo generalna sekretarka vlade.
Preberi tudi: "Moteča ministrica"

Vlada je imenovala posebno pogajalsko skupino za pogajanja s stavkovnim odborom, ki so ga ustanovili sindikati javnega sektorja pod vodstvom Janeza Posedija, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Skupino bodo sestavljali državni sekretarji iz različnih ministrstev, vodila pa jo bo generalna sekretarka vlade Helena Kamnar.

V stavkovnem odboru sindikatov javnega sektorja so zadovoljni nad sestavo vladne pogajalske skupine. "A če se je vlada odločila, da se bo pogajala samo formalno, hkrati pa plače urejala z zakonom, bodo napovedano stavko izvedli in ne bomo nehali tako dolgo, dokler ne bo ustrezne rešitve," je za STA povedal Dušan Miščević. "Pogajanja potekajo tako, da obe strani stremita k temu, da se najde kompromisna rešitev. Mi bomo k temu težili, če pa vladna stran tega ne misli, ampak misli zadevo urejati z zakonom, potem je konflikt tu."

Obenem je vlada pripravila usmeritve pristojnih ministrstev in služb v času stavke, napovedane za 27. september, da ne bodo, kot je poudarila ministrica, po eni strani posegali v svobodo stavkovnega gibanja, po drugi strani pa državljanom zagotavljali potrebno varnost.

Čakanje na triodstotno rast
Opredelila se je tudi do njihovih stavkovnih zahtev, izraženih v šestih točkah. "Navedbe sindikatov o neustreznem vodenju dialoga vlade s predstavniki javnih uslužbencev ne držijo," je uvodoma poudarila ministrica in povedala, da zahteva Posedijeve skupine glede poravnave dolga do javnih uslužbencev pomeni po sto milijonov zadolžitve v letu 2011 in 2012, kar ne gre skupaj s stabilnostjo javnih financ. "Ocenjujem, da bo to povišanje sprejemljivo, ko bo gospodarska rast dosegla tri odstotke," je dejala. "Takrat bo pravi čas, da končamo plačno reformo."

Vlada se sicer pripravlja na sprejetje interventnega zakona, o katerem bo po besedah ministra za finance Franca Križaniča več znanega v naslednjem tednu. Išče tudi pravne poti, kako bi se izognila referendumu, ki so ga napovedali v Posedijevi skupini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.