Slovenija
4 ogledov

Namesto javnega razpisa poziv

Janko Goršek opozarja, da je policija na podlagi sledi s prizorišča pasjega napa Žurnal24 main
MNZ poziva kandidate k vložitvi kandidature za generalnega direktorja policije.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je po sprejemu novele o spremembah zakona o policiji v ponedeljek na svoji spletni strani objavilo poziv k vložitvi kandidature za generalnega direktorja policije, ki mora izpolnjevati dodatne pogoje. "Ker delo ni več uradniško, se kandidat ne izbira več z javnim razpisom, temveč s pozivom," so pojasnili na MNZ.

Podrejen ministrici
Katarina Kresal je že ob nastopu funkcije ministrice napovedala spremembe pri izbiri generalnega direktorja policije, saj se ni strinjala z dozdajšnjim izbiranjem. To je omogočalo vpliv politike. Tako je javnost presenetila že ob imenovanju Janka Gorška, ki se na razpis ni prijavil.

Poostreni pogoji
Novi generalni direktor policije bo izbran za pet let z možnostjo enkratnega vnovičnega imenovanja. Pred posredovanjem na Vlado Republike Slovenije mora ministrica o ustreznosti kandidata pridobiti še mnenje posebne avtonomne komisije, sestavljene iz treh članov. V njej bodo predsednik uradniškega sveta, predstavnik državnotožilskega sveta in priznan neodvisni strokovnjak s področja dela varnostnih organov, ki ga imenuje predsednik republike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.