Slovenija
38 ogledov

Namesto lepega voščila glavobol

Virus računalnik Žurnal24 main
Te dni tudi slovenske uporabnike napada tretji letošnji obširni val raznovrstnih zlonamernih sporočil. Posebna nevarnost so voščilnice.

"Vaš polog je bil zaustavljen." Podpis: Volks Bank. ali pa "Pošiljamo vam račun za opravljene storitve. Skupni znesek je 393,42 evra." Podpis: Telekom Deutchland.

Marsikaterega slovenskega uporabnika interneta te dni zasipajo podobna elektronska sporočila v nemščini, ki jih pozivajo na plačilo astronomskega računa ali česa podobnega. Ker uporabnika s sporočilom na nek način prestrašijo ali šokirajo, toliko prej klikne nanje.

Pri Nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij (SI-Cert) so uporabnike opozorili, da trenutno takšna sporočila zelo slabo prepoznavajo tudi protivirusni programi, zato naj bodo ljudje še posebej pozorni. 

"Gre za letošnji tretji val podobnih e-sporočil," nam je pojasnil Matej Breznik s SI-Certa. Pristop pošiljateljev je znan že od začetka leta, s tovrstno pošto želijo razširiti trojanca, ki je namenjen predvsem kraji podatkov za dostop do spletnih bank na okuženih računalnikov. Uporabnik ostane varen, če takšno sporočilo ignorira. "Nikoli ne klikajte na povezave, ki vam jih delijo neznani pošiljatelji ali pa v sporočilih z neznanim kontekstom. V primeru teh pisem je sicer potrebno zagnati poseben program, ki se skriva za povezavo, a v marsikaterem primeru je za okužbo lahko dovolj že tudi zgolj klik na povezavo v pošti."

Težko sploh ugotoviti, ali ste okuženi

Na SI-Certu ne vedo natančno, ali je trojanec nevaren tudi slovenskim spletnim bankam, saj je prvenstveno usmerjen proti tistim, ki delujejo na nemškem govornem področju. Da so "nemška" sporočila v tolikšni meri napadla tudi Slovenijo, je zasluga povezav, ki jih imajo slovenski uporabniki s tamkajšnjimi okuženimi uporabniki, katerih računalniki nato nevede širijo pošto po svojih kontaktih.

Breznik opozarja, da pošiljatelji zelo pogosto menjajo določene podatke, zato protivirusni programi takšna zlonamerna sporočila takoj na začetku težje prepoznajo. Tako so pri lastnem testu zgolj z enim protivirusnim programom uspeli identificirati napadalno pošto. Sčasoma se prepoznavnost izboljša, a je lahko takrat že prepozno. Okuženi računalnik načeloma tudi ne deluje počasneje, tako da se uporabniku, ki ne uporablja redno pregleda sistema s protivirusnim programom, lahko zlahka zdi, da ni nič narobe. 

Še posebej v teh predprazničnih dneh strokovnjaki svarijo tudi na prilagojeno tehniko nepridipravov, ki škodljive kode skrivajo v elektronske novoletne voščilnice. Velja torej isto pravilo - če ne poznate pošiljatelja, ne odpirajte lepih želja.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:25 05.december 2014.

    po ustavi je slovenščina obvezna. od mene ne more nekdo terjat denarja če niti ne napisat ne zna v uradnem jeziku države kamor pošilja.