Slovenija
38 ogledov

Namesto Lukšiča na pogovor z Bratuškovo Majda Potrata

Majda Potrata BOBO Žurnal24 main
Potem ko je predsednik SD Igor Lukšič v zvezi s pogovori o morebitnem oblikovanju projektne vlade pojasnil, da se ne bo pogovarjal z začasno vodjo PS Alenko Bratušek, je poslanka SD Majda Potrata danes potrdila, da ima ta mandat ona.

Začasna vodja Pozitivne Slovenije ima po pogovorih, ki jih je imela s predstavniki Socialnih demokratov, dober občutek. Stranki sta odprli ključna vprašanja in se dogovorili, da se v kratkem spet sestaneta.

Tudi po današnjih pogovorih pa udeleženci molčijo o konkretnih projektih, o katerih bi se lahko dogovorili v projektni vladi. Bratuškova, ki je sestanek zaradi obveznosti zapustila predčasno, je pojasnila, da pogovori še niso zaključeni. Kot je po srečanju povedal vodja poslancev PS Jani Möderndorfer, tako v kratkem pričakuje ponovno srečanje med strankama.

"Tisti, ki bi morali odstopiti, naj odstopijo!"

Poslanec SD Dejan Židan je ob prihodu v poslansko skupino ocenil, da se nekaj mora zgoditi, saj da s takim stanjem v državi ne gre več naprej. "Bi odstopil, ne bi odstopil, bi se odmrznil ali zamrznil - to vnaša v ta prostor težave, ki so popolnoma nepotrebne," je prepričan. Zato bi moral SD po njegovem mnenju iskati signal v smeri poziva, naj tisti, ki "bi morali odstopiti", odstopijo.

Lukšič je sicer že večkrat ponovil, da so po njegovem mnenju najboljša rešitev iz nastale politične zagate predčasne volitve. Židan ob tem pravi, da je stališče predsednika SD jasno. "V vsaki normalni državi tisti, ki so osumljeni tako hudih dejanj, odstopijo s političnih funkcij in se branijo kot nepolitiki," je ocenil, misleč na ugotovitve protikorupcijske komisije glede premiera Janeza Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Na vprašanje, ali je torej Jankovićev popoln umik z vrha PS pogoj za vstop SD v projektno vlado s to stranko, pa je odgovoril le z besedami, da politika, ki temelji samo na izključevanjih in pogojih, ne more biti uspešna.

Pojasnil je še, da je od predsednika vlade pričakoval odstop. "Tega ni naredil in sedaj v pat poziciji drži DZ. Mi bomo poskušali zato poiskati rešitev," je pojasnil. Na vprašanje, ali je projektna vlada po njegovem mnenju rešitev, je odgovoril z besedami, da se nobene stvari ne sme zavrniti vnaprej.

Möderndorfer je glede na to izjavo dejal le, da je zadovoljen s tem, da "nihče nikogar nikjer ne izključuje".

Na pogovorih Potrata in ne Lukšič

Alenka Bratušek se je že v petek sestala z vodstvom DL in NSi, v ponedeljek pa se je o konkretnih projektih morebitne projektne vlade že pogovarjala s prvakom Desusa Karlom Erjavcem.

Majda Potrata je v izjavi novinarjem v DZ spomnila, da je bilo povabilo PS za pogovore naslovljeno na vse parlamentarne stranke. Lukšič pa meni, da je "na tej ravni medstrankarskega dogovarjanja treba spoštovati osnovna protokolarna načela, torej da se predsednik stranke pogovarja s predsednikom stranke". "Glede na status, ki ga ima Bratuškova, je Lukšič menil, da sva si po statusu uravnoteženi. Obe sva poslanki," je pojasnila Potratova.

Sicer pa je spomnila, da ustava ne pozna terminov projektna ali tehnična vlada. Mogoče je govoriti o vladi s polnimi pooblastili ali o vladi, ki opravlja zgolj tekoče posle, trenutno pa po njenih besedah še imamo vlado. Za izglasovanje konstruktivne nezaupnice pa, kot pravi, ni temeljno vprašanje desetih podpisov za glasovanje o njej, temveč izglasovana pozicija, ki omogoča imenovanje novega mandatarja. "Ta hip take večine še ne zaznavamo," ocenjuje poslanka.

"Nismo stranka ultimatov"

Na vprašanje, ali se z Lukšičem strinjata, da je očiščenje politike na volitvah najboljša možnost, pa odgovarja z oceno, da nimamo nezaupanja le v nosilce politične oblasti, temveč je bolj skrb vzbujajoče nezaupanje nosilcev politične oblasti v neodvisne in strokovne institucije. SD je bila sicer v zadnjem času kritična do odločitev ustavnega sodišča. Vendar Potrata poudarja, da je ustavno sodišče zadnja instanca za varovanje človekovih pravic, od katerega pričakuje, da se bo v vsakem primeru opredelilo do vsebine. Po njenem mnenju denimo dopustnost referenduma o družinskem zakoniku ni bila vsebinsko utemeljena.

Na vprašanje morebitnih ultimatov za povezovanje s PS, pa je Potratova zatrdila, da niso stranka ultimatov, temveč stranka z jasnimi stališči. Eno od teh je tudi, pravi, vprašanje slovenskega državnega holdinga in slabe banke.

Komentarjev 16
  • Sajko Sojka 23:53 29.januar 2013.

    TO,TO ,TO gremo naprej , sam bez kriminalnega SDS ,načelu s FIREROM

  • Sajko Sojka 23:51 29.januar 2013.

    J .J dranje od človeka. MONSTRUM

  • Stolp 21:07 29.januar 2013.

    Živel Janez Janša!