Slovenija
1573 ogledov

Namesto na kisik so ga v bolnišnici priklopili na smejalni plin

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC
1/2
UKC LJ
Z izrekom sodbe se je na Okrožnem sodišču v Novi Gorici zaključuje sojenje v zadevi smejalni plin. Trije izmed šestih obtoženih - trije so krivdo že priznali in zato izločeni iz glavne obravnave – so sedli za zatožno klop, dva je sodišče obsodilo na dve letno zaporno kazen, enega pa oprostilo.

Za Damjana Grila je tožilka zahtevala tri leta in deset mesecev zaporne kazni, za Marjana Orla in Vinka Jazbeca pa po tri leta zapora. Vsem je očitala povzročitev splošne nevarnosti in malomarno delo.

Obtožena Orel in Jazbec sta bila v času gradnje urgentnega centra šempetrske bolnišnice odgovorna za nadzor gradbenih in obrtniških del ter strojne instalacije, Gril pa je montiral stojala z medicinskimi plini.

Zagovorniki obtoženih so v zaključnih besedah večkrat poudarili, da na zatožni klopi ne sedijo prave osebe ter predlagali oprostitev vseh obtožb.

Krivdo sta na predobravnavnem naroku priznala Boris Hočevar in Vili Batič, ki sta nadzorovala gradbena dela. Sodnica jima je izrekla po eno leto in deset mesecev zaporne kazni. Poleg plačila stroškov postopka sta šempetrski bolnišnici nakazala vsak po 20.000 evrov donacije. To je bila tudi ena izmed olajševalnih okoliščin, da jima je sodnica izrekla milejšo kazen.

Igor Zabret, ki je bil leta 2015 odgovoren za vodenje gradbenih del v urgentnem bloku, je bil na podlagi sporazuma o priznanju krivde obsojen na dve leti zapora. Poleg tega je moral opraviti več donacij bodisi v obliki denarja bodisi aparatur v skupni vrednosti 113.200 evrov v korist bolnišnic v Novi Gorici, Slovenj Gradcu in Murski Soboti.

Preiskavo je marca 2016 sprožila nepričakovana smrt 52-letnega moškega. Čeprav njegove poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne, je v bolnišnici umrl. Kasneje so ugotovili, da je iz cevi, na katero so ga priklopili v reanimacijski sobi, zaradi napake na inštalaciji namesto kisika izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Komentarjev 3
  • Avatar MS
    MS 13:45 08.december 2023.

    "Če v Sloveniji ne bi bili cepljeni proti črnemu humorju bi lahko brez nevarnosti zgražanja napisal, da je omenjeni vsaj umrl z nasmehom na ustnicah...." je zapisal brezčutni kreten brez kančka morale in pietete do nesrečnega človeka! In kar je ...prikaži več najhujše v svojem gnusnem zapisu se zaveda da bo pri normalnem ljudstvu izzval zgražanje in kljub temu objavi tak zapis! Očitno so pri njemu podli nagoni močnejši od razuma! saj to je že pokazal v primeru ruskega genocida v Ukrajini!

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 12:52 08.december 2023.

    Če v Sloveniji ne bi bili cepljeni proti črnemu humorju bi lahko brez nevarnosti zgražanja napisal, da je omenjeni vsaj umrl z nasmehom na ustnicah....

  • Kmodri 12:33 08.december 2023.

    Odgovorni za dela so pač odgovorni. Če tega ne zmorejo naj prepustijo nadzor drugim!