Slovenija
94 ogledov

Namesto piska opomini

IV. osnovna šola Celje Gregor Katič
Elektronski nadzor. Na nekaterih šolah ga pri kosilih uporabljajo že sedem let. Ravnatelji: Doslej pripomb ni bilo.

"Sistem smo na željo šolske inšpekcije izključili. A moram poudariti, da je bil pisk zelo diskreten, delitveni pult pa od jedilnice ločuje še stena," pravi Nevenka Matelič Nunčič, ravnateljica IV. osnovne šole (OŠ) Celje, ki se je zaradi piskanja znašla pod plazom kritik. Elektronski sistem evidentiranja kosil je sicer že pred sedmimi leti uvedlo več slovenskih šol.

Opozorila le pri kosilu


Kosila so v sistemu šolske prehrane nadstandard, starši pa se ob naročilu zavežejo k plačilu. Vsi učenci sicer malicajo kar v razredih, posebne kartice pa so prejeli le abonenti za kosila, ki jih strežejo v jedilnici. Pisk je posameznika opozoril, če na določen dan kosila ni imel naročenega, če se je zgodila kakšna napaka ali če se je nabral dolg, ki kljub večkratnemu opominjanju ni bil poravnan. "Zdaj bomo starše, ki niso redni plačniki, pač spet pogosteje klicali in jih ustno opominjali na dolg," napoveduje Matelič Nunčičeva ter dodaja, da je bil sistem uspešen in da do letos ni nikogar motil.

Ogroženim plača občina

"Strinjam se – ni pošteno, da breme neodgovornih staršev prenašamo na otroke. A žal so med neplačniki pogosti tisti, ki niso socialno ogroženi. Za tiste, ki plačil ne zmorejo, je namreč dobro poskrbljeno – to šole rešujemo z botrstvi, donacijami, šolskimi skladi in subvencijami. Starši, ki so v stiski, nas morajo na to le opozoriti in oddati vlogo," pojasnjuje Marijana Kolenko, ravnateljica OŠ Lava, kjer tega sistema sicer nimajo. "Šole žal nimamo niti možnosti, da bi se ustrezneje borile proti plačilni nedisciplini, niti denarja, s katerim bi krpale vedno večje
minuse."

Komentarjev 4
  • rompi 13:18 10.marec 2014.

    banana država smo. ker kaj je pisk naredil - da je bil otrok osramočen, kajne? saj staršev ni opozarjal na to...

  • dragec 10:10 10.marec 2014.

    Predlagam, da se v parlamentu ukine kuhinja in da poslanci plačujejo storitve kave in vode.

  • erikkk 09:59 10.marec 2014.

    ja res ne vem kaj je s temi šolskimi ljudmi ...ma opravičujejo z butastimi da je piskalo diskretno ...za moje pojme vsak ki samo omeni psk ga je treba na cesto vreš ... očitno inšpekcija ne zaleže.