Slovenija
23 ogledov

Namesto politike bi spor reševali strokovnjaki

Karl Erjavec Boštjan Tacol
Zunanji minister Karl Erjavec se je v Dubrovniku srečal s hrvaško kolegico Vesno Pusić. Glavna tema pogovorov je bila nekdanja Ljubljanska banka.
Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Karl Erjavec in Vesna Pusić, sta se po koncu Croatia Summita dogovorila, da bo vsaka država imenovala po enega strokovnjaka, ki bosta natančno preučila spor o Ljubljanski banki in vladama predlagala rešitev. Tako Erjavec kot Pusićeva menita, da morata njun dogovor potrditi še vladi.

"Za današnji dogovor moram dobiti še mandat slovenske vlade, da bi postavili eksperta, ki bo sodeloval pri razrešitvi spora," je novinarjem dejal Erjavec po srečanju s hrvaško kolegico, ki je potekalo ob robu Croatia Summita v Dubrovniku.

Pusićeva je prav tako dejala, da mora tudi ona na hrvaški vladi dobiti mandat za današnji dogovor, in poudarila, da je spor o dolgu deviznim varčevalcem nekdanje LB edino odprto vprašanje med državama. Ponovila je, da je spor treba urejati neodvisno od postopka slovenske ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU.

Erjavec Hrvaški grozi z blokado

Erjavec je dejal, da bo Slovenija začela s postopkom ratifikacije, potem ko bosta omenjena strokovnjaka predlagala rešitev za dogovorno urejanje spora o LB in ko bo jasno, kako se bo spor uredil.

Erjavec in Pusićeva sta se sicer udeležila tudi razprave Izgradnja države v postkonfliktnih družbah - politični in varnostni izzivi, ki je bina ena izmed treh na današnjem delu konference Croatia Summit 2012.

Komentarjev 1
  • anze40 09:24 07.julij 2012.

    Karel popušil boš....