Slovenija
19 ogledov

Namesto smeha ali denarja virus

Facebook Žiga Gorišek
Po Facebooku, točneje po klepetu, razsaja nov virus. Če boste od prijateljev dobili sporočilo z vprašanjem "Wanna laugh?", ga ne odpirati.

Nekateri uporabniki spletnega socialnega omrežja Facebook so začeli od prijateljev preko klepeta prejemati sporočila z vprašanjem "Wanna laugh?" ("Se hočete nasmejati?"). V primeru klika na povezavo, ki se ob tem odpre, vas bo povezalo na stran, kjer bo posnetek z vašim imenom.

Pred ogledom videa je potrebno klikniti na domnevno novo verzijo programa, s katero bi si lahko ogledali video. Dejansko pa si s tem ne naložite programa, temveč prejmete le virus. Sporočilo z virusom bodo nato prejemali tudi vaši prijatelji. V primeru, da imate virus, boste med drugim imeli težave pri dostopanju na Facebook.

Virus tudi po elektronski pošti

Bralka pa nas je opozorila na še en virus, ki razsaja po elektronski pošti. V zadnjih dneh je po elektronski pošti dobila več različnih elektronskih sporočil, v katerih ji sporočajo, da so ji v nekem hotelu trgali preveč denarja in da je upravičena do vračila več kot tisoč dolarjev. Priložena je .rar datoteka, v kateri naj bi bil obrazec za povračilo stroškov.

Glede teh težav smo povprašali Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih (SI-CERT), kjer so nam odgovorili, da o podobnih primerih niso bili obveščeni. Občasno prejmejo prijave glede tujih agencij, ki ne pošljejo vaučerjev ali lažnih spletnih prodajaln letalskih kart. "Vendar pa so te prijave redke. Pogosto pa goljufi izkoriščajo velike in odmevne dogodke, recimo potres na Japonskem, da prilagodijo svojo 'shemo'. Morda je omembe vredna tudi prilagoditev, kjer žrtvi v imenu nigerijske vlade sporočajo, da so ugotovili, da so bili žrtev nigerijske prevare in da jim sedaj vlada želi vrniti denar seveda je prej treba pokriti kakšen strošek," so nam še dejali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.