Slovenija
105 ogledov

Namesto sobivanja grožnje

Milka Pečnik je v vojni z Vladimiro Zorko in Benjaminom Jevšnikom. (Foto: Benjam Žurnal24 main
Skrhani odnosi. Preužitkarica se pritožuje nad prevzemniki, ti pa obupujejo nad njenimi ravnanji.

Reštanj. “Ko bi jaz vedela, kako se mi bo godilo, domačije nikoli ne bi predala tujim ljudem,” pravi 84-letna Milka Pečnik iz Reštanja. Pred tremi leti je svojo hišo in zemljo predala partnerjema Vladimiri Zorko in Benjaminu Jevšniku iz Brestanice ter postala preužitkarica. “Mislila sem, da se mi bo godilo tako kot moji sosedi, ki je storila podobno in so tamladi skrbeli zanjo kot za svojo mamo, zdaj pa se moram za svoje pravice pravdati na sodišču,” pove za Žurnal.

Primer Reštanj 14 poznajo
Policija. “Letos smo na tem naslovu posredovali trikrat, a nismo zaznali prekrška, zato smo stranke napotili k zasebni tožbi, obravnavamo pa še primer ogrožanja varnosti,” so povedali na Policijski upravi Krško.
Center za socialno delo. “Ta preužitkarica ni potrebna pomoči na domu, je pa že nekaj časa vključena v brezplačni program za polnovrednejše življenje, ki ga izvajamo z javnimi deli. Gre predvsem za družabništvo,” je povedala Marjana Sečen s Centra za socialno delo Krško.

Zmota in nagajanje
Zaradi njihovega nagajanja in izzivanja sem z živci na koncu, ponoči ne spim, bojim se, da mi bodo kaj naredili, saj mi grozijo s požigom hiše,” razloži Pečnikova, ki prizna, da nad mladimi, ki ne živijo skupaj z njo, ampak občasno prihajajo v Reštanj, včasih povzdigne glas. “Kako ne bi kričala, saj so mi populili solato na vrtu in fižolnice, nalašč so poškropili travnik, kjer se pasejo moje koze, obžagali so mi češnjo, ne skrbijo za grob mojega pokojnega moža in tudi k zdravniku me niso hoteli peljati, čeprav bi to morali storiti,” našteva Milka in dodaja, da ji zato pomaga center za socialno delo. Prepričana je tudi, da so jo pri sestavi pogodbe o preužitku zavedli, saj jim je nameravala predati le toliko zemlje, kot bi jo prevzemniki potrebovali za gradnjo hiše, preostalo pa bi dobili po njeni smrti.

Prevzemnika obupana
Sva lastnika brez kakršnihkoli pravic,” pripovedujeta Zorkova in Jevšnik, prevzemnika domačije. “Teta Milka nama nagaja na vsakem koraku; populila nama je solato na vrtu, ne pusti, da bi pospravila po hiši, obtožuje naju, da ji kradeva stvari, celo dostop do vinograda nama je zaklenila, da nisva mogla škropiti,” nadaljujeta. “Z veseljem bi jo peljala v toplice, kamor je vedno rada zahajala, a kaj, ko sva zanjo vse, le človeka ne, saj naju zmerja in kriči na naju ter maha z berglo,” pravita, prepričana, da je v ozadju vsega nekdo tretji, ki jo hujska in ima od tega koristi. “Nama pa dela samo škodo, saj naju kleveta in vlači po sodišču, kjer pa je vse tožbe izgubila,” še povesta.

15 tisoč evrov naj bi bilo po mnenju obeh strani vredno Milkino premoženje.

“Preužitkarica nima prav”
Sodišče je zavrnilo že drugi tožbeni zahtevek, da se razveljavi pogodba o preužitku, ki ga je vložila Pečnikova. Sodišče je ugotovilo, da sta prevzemnika pripravljena izpolnjevati obveznosti, dogovorjene v pogodbi o preužitku, a jima preužitkarica tega ne dovoli oziroma jima to preprečuje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.