Slovenija
38 ogledov

Namesto v kino več hodimo v muzeje in galerije

Muzejska voda – voda za prihodnost Mestni muzej Ljubljana
Obisk kinematografov se je v desetih letih zmanjšal za petino, enako obisk gledaliških predstav, medtem v muzeje in galerije obišče za tretjino več ljudi. Med drugim so k temu pripomogli povečan obisk otrok iz vrtcev in šol ter tuji turisti.

Število obiskovalcev kinematografov je bilo po podatkih statističnega urada v letu 2014 za petino nižje kot v letu 2005. Gledališke predstave je v letu 2014 obiskalo 20 odstotkov manj gledalcev več kot v letu 2005, medtem ko je bilo obiskovalcev muzejev, muzejskih zbirk in likovnih razstavišč za 35 odstotkov več. 

Obisk muzejev, kina in gledaliških predstav | Avtor: SURS SURS
"V obdobju 2004 do 2013 se je povprečna zasedenost naših dvoran gibala okoli 90 odstotkov, z letnimi nihanji med štirimi in petimi odstotki," pojasnjujejo pri Mestnem gledališču Ljubljanskem. "Zaradi visoke, skoraj maksimalne zasedenosti dvoran, pri nas bistveno povečanje niti ni možno."

Povečuje se obisk otrok iz šol in vrtcev

Trend porasta obiska v Muzeju in galerijah mesta Ljubljana zaznavajo tudi pri Mestnem muzeju Ljubljana. "Razlogi so odmevne razstave, ki so vsebinsko povezane z aktualnim dogajanjem v Ljubljani in širše, kot je npr. praznovanje Emona 2000, navezovanje razstave VODA na Zeleno prestolnico Evrope 2016 ter kakovostno pripravljeni projekti (tak primer je na novo prenovljena Plečnikova hiša," pojasnjuje Urša Karer iz MGML. "K ogledu razstav veliko pripomorejo tudi obrazstavni programi, ki so prilagojeni ciljnim skupinam."

Muzejska voda – voda za prihodnost | Avtor: Mestni muzej Ljubljana Mestni muzej Ljubljana
Dodajajo, da se iz leta v leto povečuje obisk vrtčevskih otrok ter osnovnošolcev in dijakov iz mesta, okolice in širše Slovenije. "Že nekaj let pripravljamo tudi programe za družine - nekatere stalne razstave in občasne razstave opremljamo s posebnimi vodniki za družine, kar rezultira v porastu njihovih obiskov," pojasnjuje Karerjeva.

Tretjina je tujih gostov

Andragoški programi, ki so namenjeni odrasli publiki in jih pripravijo za vsako razstavo, so prav tako v porastu. "Naj omenim le eno pomembno temo, ki je zelo privlačna za odraslo publiko in se o njej veliko govori in piše, je tudi arheologija, primer uspešnega programa lanskega leta je ciklus predavanj Arheologija od blizu," pravi Karerjeva. V galerijskem delu so odmevne predvsem pregledne razstave in razstave bolj poznanih domačih in tujih umetnikov. Razmerje med domačimi in tujimi gosti je 70 : 30 v prid domačim gostom. "Porast tujih turistov, ki prihajajo v Ljubljano, se pozna tudi na naših prizoriščih." 

Odrasli gosti ob kulturnih dnevih

Obisk muzejev, kina in gledaliških predstav | Avtor: Prirodoslovni muzej Slovenije Prirodoslovni muzej Slovenije
Obisk se počasi, a vztrajno povečuje tudi v Prirodoslovnem muzeju, kjer so v letu 2015 opazili znaten delež individualnih odraslih obiskovalcev (32 odstotkov, lani 33 in predlani 37 odstotkov) in delež otrok in mladine (skupaj 27 odstotkov, lani in predlani 30 odstotkov). "Na delež odraslih verjetno najbolj vpliva obisk ob posebnih dneh, kot so kulturni dnevi, mednarodni muzejski dan, muzejska poletna noč," pojasnjuje Breda Činč Juhant iz Prirodoslovnega muzeja.

Obiskanost državnih muzejev | Avtor: Vir: Ministrstvo za kulturo Vir: Ministrstvo za kulturo
Obiskovalci, organizirani v skupine, predstavljajo četrtino (25 odstotkov, lani 23, predlani 21 odstotkov). "Prevladujejo vzgojno izobraževalne skupine vseh starosti, od vrtca do univerze," pojasnjuje Činč Juhantova. Največji delež med organiziranimi skupinami predstavljajo osnovne šole (18 odstotkov vseh obiskovalcev, lani 17, predlani 15 odstotkov). Turisti, ki so pogostejši v poletnih dneh, predstavljajo 15,6  odstotkov (lani 13, predlani 11 odstotkvo). Približno 50 odstotkov obiskovalcev predstavljajo otroci in mladina (posamezniki in skupine), turistov je dobrih 15 odstotkov.

Polovica ljudi je obiskala vsaj eno kulturno prireditev

Po podatkih SURS-a je 56 odstotkov prebivalcev Slovenije obiskalo vsaj eno prireditev v živo, kot so gledališke igre, koncerti, opera, balet, plesne predstave in predstave, pri katerih sodelujejo otroci. V navedenem obdobju si je vsaj enkrat ogledalo kulturne ali zgodovinske znamenitosti, kot so palače, gradovi, cerkve, muzeji, galerije, parki in arheološka najdišča. 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:33 08.februar 2016.

    "Obisk kinematografov se je v desetih letih zmanjšal za petino, enako obisk gledaliških predstav, medtem v muzeje in kine obišče za tretjino več ljudi. "Dejte no še enkrat prebrat. Obisk kinematografov se je zmanjšal za petino, medtem v muzeje ...prikaži več in kine obišče za tretjino več ljudi. Kako vam gre to skp?