Slovenija
268 ogledov

Namesto v klavnico v hotel za konje

Star konj na dan poje okoli 20 kilogramov sena in pol litra žita. Žurnal24 main
Če ne veste, kam z odsluženim konjem, se lahko obrnete na edini hotel za konje v Mošnjah pri Podvinu.

Športni jahalki in ljubiteljici konj Polona Šarcin in Saša Krainer pri skrbi zaodslužene konje orjeta ledino. V Mošnjah pri Podvinusta sta zanje uredili hotel. Prvi in edini tovrstni hotel v Sloveniji. V njem trenutno svojo starost preživlja osemnajst konj, med njimi so tudi njuni konji, s katerimi sta oziroma še vedno tekmujeta in tudi zmagujeta. Šarčeva in Krainerjeva namreč ne pristajata na miselnost lastnikov konj, da sta zanje potem, ko odslužijo svoje in ne zmagujejo več, edini poti usmrtitev z injekcijo ali klavnica. ˝Za mnoge je konj potrošni material, ki ga je treba na dve do tri leta zamenjati. Starega pa oddati v klavnico, saj je škoda denarja za njegovo oskrbo. Ja, niso redki, ki tako premišljujejo,˝ je dejala Šarčeva. So pa tudi drugačni. In med njimi je zagotovo 18-letna športna jahalka Hana Bajrović z Bleda, ki ima v njunem hlevu svojega konja Lagosa. ˝Dobila sem ga pred šestimi leti in sem mu zelo hvaležna za vse, kar je naredil zame. Z njim sem tudi zmagovala. Lagos je star 17 let in v Podvin sem ga pripeljala pred pol leta. Zamisel o hotelu za odslužene konje je odlična, saj ne morem niti pomisliti, da bi ga dala usmrtiti,˝ je povedala Bajrovićeva. Svoje domovanje je v podvinskem hotelu našel tudi sedemletni konj odličnega veslača Luke Špika, kar pa je prej izjema kot pravilo, saj gre za aktivnega in ne odsluženega konja.

Slovenci redko, tujci pogosteje

 

Šola jahanja

Pristop. Polona Šarc in Šasa Krainer vodita alternativno šolo jahanja, ki vključuje celostni pristop h konju in temelji na naravnem konjeništvu.

Karakter. Konj je čredna žival in v čredi vzpostavi svoje mesto, hkrati pa tudi v človeškem okolju išče vodnika. Človeška jeza in frustracija v njem vzbudita strah in zmedenost.

˝Slovenci se za takšno obliko še zelo redko odločajo, imava pa nekaj konj lastnikov iz Trsta in Rima. V tujini sta miselnost in ozaveščenost precej večji, vendar upava, da se bosta tudi pri nas spremenila in bo takih hotelov za konje v Sloveniji vse več,˝ sta poudarili Šarčeva in Krainerjeva. Mesečna oskrba za konja stane 230 evrov, konji so v dveh hlevih, lastnici hotela pa imata v najemu tudi štiri hektarje zemlje. Obe še vedno tekmujeta in vodita delavnice šole jahanja po naravnem načinu, ki se precej razlikuje od tradicionalnega. Do poletja bosta na posesti zgradili še zunanje jahališče in tedaj bo zaživela tudi šola jahanja. ˝Metodo bova še poglobili, zanimivo pa je, da v Sloveniji ne dobiva trenerja, ki bi se poglobil v tak način dela s konji,˝ je še dodala Šarčeva, ki se je v Podvin pred sedmimi leti preselila iz Ljubljane in se posvetila skrbi za konje. Ti so gibalo življenja tudi za Radovljičanko Krainerjevo. Pravita, da se je zamisel o hotelu porodila spontano, saj se s konji ukvarjata že skoraj vse življenje.

Šola jahanja in slikanje
˝Vodenje hotela za konje je celodnevno in za ženski kar težko delo. Kakšna pomoč bi nama že prav prišla,˝ je dejala Šarčeva. ˝Žalostno je, da konji končajo v klavnicah, in nesprejemljivo je tudi, da jih uspavajo z injekcijami, ko ne zmagujejo več in niso več donosni. Upam, da ne bova dolgo edini in da bodo ljudje tudi pri nas vse bolj ozaveščeni,˝ je poudarila Krainerjeva. Njuno delo ne prinaša velikega zaslužka, toda kot pravita, ga je dovolj za skromno življenje. Kakšen evro prineseta tudi učenje jahanja in slikanje. Prvo je lastno Krainerjevi, drugemu pa je zapisana Šarčeva, ki tudi na svojih slikah ne more skriti svoje velike ljubezni. Ljubezni do konj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.