Slovenija
58 ogledov

Namesto v pokoj na sodišče

slovenija 05.05.11, mladi, upokojenci, starejsi, mladina, starost, mladost, poko Anže Petkovšek
Izigrani. Ljudje se počutijo opeharjene, 
ker se jim je upokojitev odmaknila za več let.

Do decembra bo skupina, ki se je na Facebooku združila pod imenom Pravica izigranim pri pokojninski reformi, v ustavno presojo vložila 394. člen zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). "Pokojninska reforma je v kontekstu pravice ter ekonomske in socialne varnosti izigrala oziroma eksistenčno ogrozila skupino ljudi," menijo predlagatelji.

Nepričakovano podaljšanje

"Stara sem 57 let, brezposelna, imam 39 let dobe po ZPIZ-1. Od junija 2012 ne prejemam več denarnega nadomestila in si sama plačujem prispevke za prostovoljno pokojninsko zavarovanje," razlaga bralka, ki je mislila, da se bo lahko upokojila v tem mesecu, zdaj pa se ji je doba podaljšala za dve leti. "Vsi, ki smo si 31. decembra 2012 sami plačevali prostovoljne prispevke za pokojninsko zavarovanje, smo padli v ZPIZ-2. Tistim, ki jim jih je plačeval zavod, pa so ostali v ZPIZ-1. To je diskriminacija," opozarja.

Pobuda zavrnjena

Posamezniki so v državni zbor in na ministrstvo poslali pobudo, da bi jim bilo plačevanje prostovoljnega prispevka za pokojninsko zavarovanje priznano kot pokojninska doba brez dokupa. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) opozarja, da je bila pokojninska reforma nujna zaradi finančne nevzdržnosti: "Zato bi kakršnokoli sprejemanje ukrepov, s katerim bi posameznim kategorijam zavarovancev omogočali predčasen odhod iz zavarovanja, prineslo negativne posledice na pokojninsko blagajno." Menijo, da bi sprejemanje posebnih olajšav za nekatere skupine zavarovancev povzročilo dodatno zaostritev pogojev za upokojevanje za druge. Dodajajo, da se po starem zakonu lahko upokojijo vsi, ki nadomestila ne prejemajo več, a jim do izpolnitve pogojev manjka eno leto.

Prehodna obdobja milejša

Na MDDSZ pravijo, da za druge, ki so bili tik pred upokojitvijo, veljajo prehodna obdobja: "V teh obdobjih, na račun katerih se bodo minimalni pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine dvigovali postopoma, se bodo posamezniki, ki so bili po prej veljavnih predpisih tik pred upokojitvijo, lahko upokojili v skladu z ZPIZ-2 pod pogoji, blažjimi od pogojev, ki bodo za starostno in predčasno upokojitev veljali po koncu teh obdobij." Na MDDSZ poudarjajo še, da določitev vseh dolgotrajno brezposelnih oseb za varovano kategorijo ni smiselna: "V tako kategorijo bi padle tudi osebe, ki jim po stari zakonodaji do upokojitve lahko manjka tudi več desetletij."

Komentarjev 3
  • nina 19:56 07.oktober 2015.

    Normalno,pokradli in izropali so jo že leta1990-91 nomalno,da je prazna.

  • dragec 09:51 14.oktober 2013.

    ZPIZ 2 je izsiljena politična odločitev, samo z namenom umirjenja strasti v času demonstracij (konec leta 2012). kako leve, tako tudi desne je potrebno iztožiti za uničenje pokojninskega sistema.

  • privat 08:14 14.oktober 2013.

    enega človeka odpustiti iz parlamenta z njim gre še tajnica,čistilka in svetovalci... ali razpustiti -zmanšati število občin ,pa se prišpara toliko da lahko znižamo pokojninsko dobo...Vse drugo je nesprejemljivo,ker denarja je ,samo pravilno ga je treba razporediti!!