Slovenija
34 ogledov

Namesto v šolo na RK

Vrtec Novo mesto Jerca Božič Kranjec
Položnice. Starši jih ne zmorejo plačevati. Stisko zato rešuje Rdeči križ (RK).

Novo mesto. Med prosilci za plačilo položnic na Rdečem križu se po besedah Barbare Ozimek, sekretarke Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Novo mesto, znajde nemalo takšnih, ki imajo tudi po petmesečne dolgove za plačilo vrtca ali šolske prehrane.

 

Položnic za 500 evrov

"Ali je res Rdeči križ tisti, ki naj bi plačeval položnice za javne zavode?" se sprašuje Ozimkova. Meni, da bi v tovrstnih ustanovah morali zaznati socialne stiske in imeti vzvode, s katerimi bi preprečili, da bi nastajali dolgovi, ki znašajo tudi po 500 evrov.

"O socialnem in finančnem stanju družin nimamo nobenih podatkov, saj jih zbirajo tam, kjer starši oddajo vlogo za znižano plačilo vrtca; do zdaj je bilo to na občini, od 1. decembra pa bo na centru za socialno delo," nam je pojasnila Majda Kušer Ambrožič, ravnateljica vrtca Ciciban.

Ko tudi šoli zmanjka

"Za v celoti subvencionirano šolsko malico morajo starši na šolo oddati vlogo, za tiste z najnižjimi dohodki pa subvencioniramo tudi kosila. Za zadnja nekaj prispeva občina, imamo pa tudi sklad Marije Lukšič za prehrano socialno najšibkejših otrok," nam je povedala Marija Vranešič, ravnateljica Osnovne šole Center.

A zgodi se, pravi Vranešičeva, da izčrpajo vse naštete možnosti, tako kot se je to zgodilo ta teden: "Z Rdečim križem smo se dogovorili, da bodo enemu izmed učencev naslednje tri mesece plačevali kosilo."

Komentarjev 1
  • mirko 11:22 30.oktober 2011.

    Žalostno je, da je v sloveniji vedno več mladih družin z malimi otroci, ki nima nobeden od njiju službe in ne zmoreta več plačevat položnice. Po drugi strani se pa gospodje revolucionarji (Kučan, Stanovnik,...) mastijo z lepimi pokojninami in širokoustijo ...prikaži več na raznih proslavah ter pametujejo kako bi slovenci morali živet. Takoj bi jim vzel te pokojnine in dal samo toliko kot nujno potrebujejo za življenje, razliko bi pa dal mladim družinam.