Slovenija
70 ogledov

Namesto zakona le dobra volja

primorska 10.03.2011, malija, previsoke nove gradnje, foto barbara milavec primorska 10.03.2011, malija, previsoke nove gradnje, foto barbara milavec
Molk organa. S spremembo zakonodaje so želeli pospešiti pridobivanje gradbenih dovoljenj, a neuspešno. Upravne enote. Neskladno zakonodajo si razlagajo različno.

Lani sprejeta sprememba zakona o graditvi objektov (ZGO) naj bi investitorjem olajšala pridobivanje gradbenih dovoljenj v primeru molka organa, vendar je v praksi precej drugače.

Eden od zastopnikov investitorjev je na portalu Stop birokraciji opozoril na zahteve upravnih enot (UE) za nenehne dopolnitve vlog, soglasodajalci – med njimi predvsem Agencija RS za okolje (Arso) – pa menda sploh ne upoštevajo rokov. "V enem od naših primerov je Arso zahteval dopolnitev vloge za izdajo vodnega soglasja šest mesecev po prejemu vloge," navaja zastopnik. Investitorja jim nista odgovorila, saj je bilo po njunem mnenju soglasje že dano z molkom organa. A je Arso vlogo kljub temu zavrnil in o tem obvestil UE. "V tem primeru se resno sprašujem, zakaj spreminjati zakonodajo v korist investitorja, če se v praksi vsako tako določilo obrne v škodo investitorja," ugotavlja njun zastopnik.

Dva zakona, različni roki

Zgo namreč določa, da mora soglasodajalec projektne pogoje podati v 10, 15 ali 30 dneh glede na zahtevnost gradnje. Vendar pa to ni skladno z zakonom o vodah (ZV), po katerem Arso izdaja vodna soglasja. Za izdajo soglasij za zahtevne in vodne objekte imajo na voljo 60 dni, za stanovanjske objekte 30 dni, za preostale objekte pa 15 dni. Kot poudarjajo na Arsu, pa začnejo ti roki teči šele od prejema popolne vloge. "Navedenih zakonskih rokov se držimo, kolikor je mogoče," dodajajo na Arsu. Zamude naj bi bile le na oddelku, ki pokriva srednjo Savo, saj zajema petino državne površine. Ker je gosto poseljena, zanjo dobivajo več vlog.

Zmeda na vseh straneh

"V postopkih izdaje gradbenega dovoljenja se večkrat spopadamo z molkom, največkrat prav pri vodnih soglasjih," potrjujejo na UE Ljubljana. S težavami investitorjev z Arsom so seznanjeni tudi na drugih UE, pri neizdanih vodnih soglasjih pa ukrepajo različno.

Precej UE bi upoštevalo Zgo in po izteku roka sklepalo, da je soglasje dano z molkom organa – vendar ne vsa. Na UE Celje, Trbovlje, Postojna in nekaterih drugih so tako opozorili, da ne morejo vedeti, ali je bila vloga, ki so jo investitorji vložili na Arso ali kateri drugi organ, popolna ali ne. Na UE Trbovlje pravijo, da so se srečali s primerom, ko je bila na Arso oddana drugačna dokumentacija – in nanjo celo pridobljeno soglasje –, kot je bila priložena vlogi za izdajo gradbenega dovoljenja. Imeli so tudi primer, ko je nekdo uveljavljal molk organa kljub pozivu Arsa za dopolnitev vloge. Če so gradbeno dovoljenje izdali na podlagi molka organa, so se pozneje srečali s težavami na tehničnem pregledu.

Nekatere druge UE pa so opozorile na neskladnost med ZGO in ZV. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je sicer zavzelo stališče, da poznejši predpis, torej Zgo, razveljavi prejšnjega, kar pomeni, da mora biti vodno soglasje izdano v 30 dneh. Stališče pristojnih na Arsu pa je po podatkih nekaterih UE drugačno. Služba vlade za zakonodajo je namreč ugotovila, da splošnejši predpis (ZGO) ne more posegati v bolj specialnega (ZV).

Komentarjev 2
  • mirko 11:07 18.september 2013.

    Torej se jim je le začelo bliskat v glavi, da je za birokratsko vojno pri pridobivanju gradbenega dovoljenja kriva zakonodaja, ki se na upravnih enotah in raznih državnih agencijah še dodatno zakomplicira. Da je stanje na tem področju res katastrofalno, ...prikaži več kar se tiče časa so pa tudi nekaj krivi zaposleni, ki delajo na teh resorjih. Delajo kot, da se jim sanja, saj se zavedajo, da je njihova zaposlitev nedotakljiva.

  • dren 06:41 18.september 2013.

    Naj se novinarji spustijo še malo globje, do Instituta za vode in Zavoda za ribištvo. To sta glavna ''zaviralca'' pri izdaji vodnih soglasij za male hidrocentrale-zaradi njih je izplen tako majhen in tudi za negativno mnenje čakaš nekaj let...!Resnično ...prikaži več hvaležna tema za kakšnega raziskovalnega novinarja!