Slovenija
26 ogledov

Napačne interpretacije Živčec Kalanove

Živčec Kalanova o odstopu ne razmišlja. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Prvo damo Zdravniške zbornice Slovenije Gordano Živčec Kalan žalosti odstop predsednika drugostopenjskega razsodišča ZZS Mira Denišliča. Njeno delovanje pa je že obsodil Janez Remškar.

Kot je poudarila v izjavi za javnost, tako predsednik kot tudi vsi drugi člani razsodišča uživajo njeno neomajno osebno in tudi člansko podporo, saj jih je tudi osebno predlagala v imenovanje skupščini zbornice.

Po njenem mnenju Denišličev odstop ne pomeni tudi nezaupnice njej. Kot pojasnjuje, sta razsodišče in skupščina dva neodvisna in samostojna organa zbornice. Ker je skupščina najvišji organ zbornice, je njena stališča dolžna spoštovati, ne glede na to, ali se z njimi strinja ali ne. Sama sicer o odstopu ne razmišlja.

Na vprašanje, ali je odstopila tudi članica drugostopenjskega razsodišča Breda Balon Pečovnik, je dejala, da njene pisne odstopne izjave ni prejela. Je pa Balon Pečovnikova komunicirala s pravno službo.

Primer Nekrep osnova za spremembo aktov

Sicer pa so zapleti pri delovanju in odločanju zdravniške zbornice v primeru Nekrep po njenih besedah osnova za spremembo aktov zbornice in za izboljšavo postopkov delovanja zdravniške zbornice. Na torkovi seji drugostopenjskega razsodišča so namreč člani razsodišča pretehtali sklep skupščine zbornice, ki je omilil ukrep zoper mariborsko pediatrinjo Zlatko Kanič.

Denišlič je takrat pojasnil, da člani razsodišča sklepa skupščine ne podpirajo in stojijo za svojim sklepom, ki ga je sprejelo razsodišče 30. junija lani. Tega je skupščina zbornice razveljavila zaradi prepovedi izrekanja višje oziroma strožje kazni. Člani razsodišča so sicer napovedovali svoj odstop že pred torkovo sejo, Denišlič pa je svojo nepreklicno odstopno izjavo podal v petek.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nesposobni pripeljati primer do konca

V zvezi z njegovim odstopom se je oglasil tudi generalni direktor Direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje, Janez Remškar: "Ugotavljam, da žalostni in nesrečni primer Bora Nekrepa ne znamo oziroma nismo sposobni pripeljati do zaključka, ki bi prizadeto družino vsaj delno pomiril, zdravnici in sistemu v UKC MB naložil obveznosti in jim omogočil usmeritev v za bolnike varnejše delo in končno obnovil tudi zaupanje v poštenost dela zdravnic in zdravnikov, česar je kljub nesrečnim dogodkom veliko!"

Živčec Kalanova napačno interpretirala stvari
V pismu je Remškar obsodil delovanje ZZS: "Ponovno ocenjujem, tako kot pred letom dni, da gre za povsem nesprejemljivo delovanje vodstva ZZS oziroma nekaterih njenih članov, za kar bodo morali prevzeti tudi odgovornost! Čas je, da se prenehamo igrati z ugledom slovenskih zdravnic in zdravnikov! Sedaj je tudi povsem jasno, da z intervencijo pred letom dni ni šlo za politični pritisk ministrstva na ZZS, kot je to interpretirala predsednica ZZS, temveč za pravilno predvidevanje dogodkov, kot so si v nadaljevanju sledili, ob poznavanju duha v najožjem vodstvu ZZS ter njenem dotedanjem ravnanju!"

"Gre za verodostojnost zdravnikov"
Po njegovem je primer Nekrep že davno prerasel tragedijo družine. "Sedaj gre za verodostojnost zdravnikov nasploh. Začuden sem nad dejstvom, da med kar velikim številom zdravnikov, ki sodelujejo tako ali drugače v postopkih na ZZS, ni nikogar, ki bi se glasno vprašal, ali delamo prav!? Čudim se tudi tihi ostali večini! Kaj naj vse to pomeni," se še sprašuje Remškar in pravi, da bodo nadaljnji odzivi ter postopki "pokazali, kako zreli smo. Pokazalo se bo, ali v stroki, ki naj bi imela najvišje postavljena načela etike, etika še obstaja ali pa je naš edini cilj ohranjanje naše nedotakljivosti, superiornosti in teze o nezmotljivosti!"

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.