Slovenija
36 ogledov

Napačno ju je razumela

županja polona kambič jerca ambrožič kranjec
Županji zavračata kritiko na njuno ravnanje v Vranovičih.

Polona Kambič in Mojca Čemas Stjepanovič, županji Semiča in Črnomlja, kot sta nam povedali, zavračata kritiko Zdenke Čebašek Travnik, varuhinje človekovih pravic, glede njunega ravnanja, ko sta se vključili v burno razpravo ob preselitvi družine Hudorovac iz semiškega romskega naselja Sovinek v črnomaljsko vas Vranoviči.

"Ravnali nesprejemljivo"

Varuhinja je v svojem odzivu zapisala, da so domnevne javne obljube krajanom Vranovičev, da bosta družino Hudorovac pregovorili, naj se vrne v naselje Sovinek, z vidika ustavnih pravic enakosti pred zakonom in proste izbire bivališča nesprejemljive. "Takšne obljube predstavnikov oblasti pomenijo podporo nestrpnim odzivom krajanov, ki so nedopustni tako s pravnega kot etičnega vidika," o tem meni varuhinja.

Komentirala nepreverjeno

Kambičeva pravi, da ni govorila o tem, da bo romsko družino pregovorila, temveč da se bo z njimi pogovorila. "Krajanom sem povedala, da nimam nobenega vzvoda, s katerim bi družino vlekla nazaj v Sovinek, da so se v Vranovičih naselili legalno. Tudi policisti so jim povedali, da ne more, dokler niso moteči, nihče ukrepati, a krajani so bili grozno nastrojeni in nemirni," opisuje Kambičeva. Kot dodaja, ji je žal, da varuhinja ni sama preverila, kako je bilo v Vranovičih, temveč se je odzvala zgolj glede na poročanje nekaterih medijev.

Čemas Stjepanovičeva pa pravi, da je varuhinji v torek poslala obrazložitev zadeve ter da gre za občutljivo temo, ki jo poskušajo razrešiti strpno in z razumevanjem vseh vpletenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.