Svet
10 ogledov

Napad na IS bo trajal še leta

Ameriško letalo Profimedias
Včerajšnji napadi ZDA na tarče Islamske države (IS) v Siriji so bili le začetek. Predsednik Barack Obama obljublja, da bodo sledili številni novi.

Napad bo ameriški predsednik zagovarjal tudi na Generalni skupščini Združenih narodov – napadi so se začeli brez odobritve Varnostnega sveta Združenih narodov, ameriškega kongresa ali pristanka Sirije. 

Napadi so se nadaljevali tudi v noči na sredo. Napadali so tarče v bližini sirijsko-turške, nedaleč stran od krajev, kjer je okoli 130.000 Kurdov pobegnilo pred islamski skrajneži v Turčijo.

Zadeli, kar so ciljali

Pripadniki Islamske države pa naj se ne bi umaknili s svojih položajev. V nasprotno je prepričan predstavnik Pentagona John Kirby, ki je  za BBC dejal, da so uspešno omajali kapacitete IS. "Menimo, da smo zadeli, kar smo ciljali," je dejal. Napadli so štab v Raki, pa tudi vadbišča, tovornjake in skladišča na različnih območjih na severu in vzhodu Sirije. Po besedah aktivistov so napadi terjali 70 smrtnih žrtev med militanti IS, 50 privržencev Al Kajde in osem civilistov.

Kljub prepričanju o uspešnem začetku operacije, pa Kirby opozarja, da IS predstavlja resno grožnjo, ki "ne bo eliminirana v nekaj dnevih ali mesecih". "Vsi vpleteni se bodo morali zelo potruditi. Verjamemo, da lahko govorimo o več letih," je dejal Kirby.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.