Slovenija
23 ogledov

"Napad na priljubljenost Desusa"

1/9
Žurnal24 main
Sojenje Erjavcu in Gutmanu: Erjavec zadovoljen, da je do postopka prišlo, vendar ga jezi, da je obravnava tajna. "To me spominja na neke druge čase, ne pa na demokracijo," dodaja.

Karel Erjavec, ki je, tako kot Albin Gutman, obtožen nevestnega dela v službi, je po obravnavi povedal, da ga dejstvo, da je glavna obravnava tajna, "spominja na neke druge čase, ne pa na demokracijo". Ne glede na to pa bo, kot je vnovič napovedal, dokazal svojo nedolžnost.

Ponovil je tudi, da je obtožni predlog "privlečen za lase", saj pravilnik o metodologiji opremljanja z vojaško investicijsko opremo, ki naj bi ga kršil, ni nikoli veljal. Prav tako po njegovih besedah ni nastala škoda, ki se mu očita, saj oklepniki še niso bili v celoti nabavljeni.

Poleg tega je že jasno, da bo vlada pogodbo spremenila, zato se Erjavec čudi, da vrhovno državno tožilstvo "ob tako šibkih argumentih" sploh še vztraja s postopkom. Poudaril pa je, da priljubljenost stranke DeSUS raste, in da je "očitno treba odpreti kakšne afere", da bi podpora stranki padla.

"Nihče ni nedotakljiv"
Erjavec je sicer že pred obravnavo dejal, da je zadovoljen, da je prišlo do postopka in da bo imel priložnost predstaviti svoj zagovor. Veseli ga, da v tej državi "ni nihče nedotakljiv in zato pričakuje, da bodo tudi ostali ministri v postopkih". Na vprašanje, za katere ministre gre, je Erjavec odgovoril, da številni prometni ministri, ki so "vestno delali avtoceste“.

Karl Erjavec se namerava pred sodiščem braniti sam. Napovedal je, da bo za priče med drugim poklical tudi premierja Boruta Pahorja, obrambno ministrico Ljubico Jelušič in prvaka SDS Janeza Janšo.

"Glede na to, da se bodo na glavni obravnavi brali dokumenti z različnimi oznakami stopenj zaupnosti, je potrebno poudariti, da sem kot minister za obrambo podpisal zavezo, da bom varoval tajne podatke in o tem ne bom govoril," je na začetku zaslišanja povedal Erjavec, ki pravi, da mora tožilstvo zato pridobiti odvezo njegove molčečnosti, enako je dejal tudi Gutmanov zagovornik Emil Zakonjšek

Napaka z izključitvijo javnosti
Na sodnikovo odločitev, da novinarji zapustijo sodno dvorano, je Erjavec dejal, da znižuje standarde, zapisane v ustavi, in standarde varovanja človekovih pravic. Zakonjšek je povedal, da tožilstvo dela napako z izključitvijo javnosti s sojenja.

"Za tožilstvo bo slabše, če se bo to vodilo kot strašno tajen postopek. Prepričan sem, da tožilstvo lahko predstavi obtožni predlog brez navajanja konkretnih dejstev in dokumentov, na katere je obtožni predlog oprt,"
je povedal Zakonjšek. "Obtožnega predloga, ne da bi navajala konkretnih dokumentov in listin, ni mogoče prebrati. To enostavno ne gre," je odgovorila tožilka Branka Zobec Hrastar.

V zavihku si lahko ogledate video in fotografije s sojenja.
Preiskava dočakala epilog
Nekdanji obrambni minister načelnik generalštaba SV sta obtožena nevestnega dela v službi, saj naj bi z nakupom Patriinih oklepnikov povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode. Erjavec in Gutman sta namreč naročila 25 povsem neopremljenih osemkolesnih oklepnikov, poleg tega sta iz sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij.

 Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita, da sta z izvedbo nakupa 135 osemkolesnikov v vrednosti 278 milijonov evrov davkoplačevalce oškodovala za okrog 20 milijonov evrov. Medtem ko Gutman obtožb vse doslej ni komentiral, jih je Erjavec večkrat zavrnil. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.