Slovenija
110 ogledov

Napadi v Tuniziji pocenili Egipt

Maldivi Profimedias
Med najbolj popularnimi last minute ponudbami ta hip so Grški otoki, Turčija, Egipt, Maldivi, Dominikanska republika, Mehika, Kuba, Kanarski otoki, Črna gora, Hrvaška in Ciper.

“Last minute paketi so okvirno ugodnejši za 20 do 40 odstotkov,” pravijo pri turistični agenciji Potuj nekam. Dodajajo pa, da last minute ponudba pomeni zadnja prosta mesta za določen dopust in ni nujno, da so takšne ponudbe vedno najcenejše.

Odgovora na vprašanje, do kdaj je smiselno čakati za rezervacijo, ni mogoče dati. Pojasnjujejo, da so ta mesta lahko hitro zapolnjena in ponudbe ne bo več na voljo. Poleg tega na ceno aranžmaja vpliva veliko dejavnikov: “Zaradi situacije v Tuniziji, ki je ni bilo moč napovedati, so se posledično spustile tudi cene v Egiptu.”

Predvidevali so, da se bo podobno zgodilo tudi z aranžmaji v Turčiji, pa se ni. Cene v Turčiji so se celo dvignile. “Zaradi bega turistov in velikega navala na Španijo, so se cene na Kanarskih otokih tudi dvignile, pa čeprav sploh ne gre za glavno sezono na Kanarskih otokih,” dodajajo.

Za tiste, ki imajo več časa

V večini se za last minute ponudbe odločajo potniki, ki niso časovno omejeni ali že imajo planiran dopust, nimajo pa še rezerviranega aranžmaja, pravi Tina Peček iz Kompasa. Tudi ona pravi, da veljajo last minute ponudbe za privlačne in cenovno ugodne turistične ponudbe: “Potrebno pa se je zavedati, da je pri last minute ponudbi na izbiro omejeno število sob, destinacij oziroma hotelov.” 

V last minute ponudbi po njenih izkušnjah lahko najdemo zadnje proste sedeže na letalu ali zadnje proste sobe v dobrih hotelih z dobro lokacijo, lahko pa gre tudi za storitev nižjega cenovnega razreda.   

Pravi, da je v primerjavi s first minute ponudbo, ki je po njenih besedah prav tako cenovno ugodna, tako ponudba količinsko manjša. Pri njih tako večina potnikov zaradi vseh obveznosti počitnice rezervira že veliko vnaprej. “Struktura potnikov, ki pa rezervirajo počitnice last minute,  je zelo raznolika, od starejših do mlajših, ki imajo med poletjem več časa,” dodaja.

"Pri pravi last minute ponudbi organizatorji polnimo zadnje sedeže na letalih, avtobusih, hotelih... V last minute ponudbi se prodajajo tudi dobri hoteli," pravi tudi Jože Režonja iz Relax turizma. Pri njih sicer beležijo porast rezervacij first minute in nekoliko manj rezervacij last minute. "Morda je razlog tudi ta, da garantiramo, da so rezervacije po naših aranžmajih first minute cenejše kot last minute, sicer vrnemo razliko," ocenjuje. 

Po last minute aranžmajih po njegovih izkušnjah povprašujejo mlajše geneacije, v zadnjem času pa tudi strarejši.

Ceneje s tujih letališč

V Potuj nekam pojasnjujejo, da so pri ponudbah cenejši odhodi z bližnjih nemških in avstrijskih letališč, kot so Munchen, Dunaj, Salzburg, Linz in Graz. Ti so po njihovih izkušnjah cenejši za okoli 25 odstotkov. “Najugodnejši so odhodi iz Munchna, od koder je tudi največ ponudbe,” pravijo.

Najugodnejša parkirišča ob teh letališčih se po njihovih besedah ne nahajajo vsa tik ob letaliških zgradbah, so pa na voljo brezplačni avtobusni prevozi s parkirišč do terminalov, ki vozijo na 15 do 30 minut. “Cene parkiranj so povsem primerljive s slovenskimi,” so dodali. 

“Ker imajo nemški in avstrijski organizatorji precej več ponudbe, je tudi ponudba bolj fleksibilna in je mogoče izbirati dopust za poljubno število dni, saj so odhodi s tujih letališč na voljo skoraj vsak dan,” še pravijo. Zato si lahko izberemo pet, osem, deset ali 16-dnevni oddih. Pri odhodih iz Slovenije so namreč na voljo predvsem sedem in 14-dnevni aranžmaji z letalom.

“Kljub vsemu se pri rezervacijah za bližnje destinacije največkrat odločajo za sedemdnevne aranžmaje, pri eksotičnih destinacijah kot so Maldivi, Dominikanska republika, Mehika in podobne destinacije pa prednjačijo 9 do12-dnevni aranžmaji,” so dejali. Opozorili so še, da imajo pri last minute ponudbah garancijo za najnižjo ceno za aranžmaje pri identičnih ponudbah drugih agencij. 

Največja izbira

“Največjo izbiro last minute ponudb lahko potniki najdejo med zelo privlačnimi grškimi otoki, saj je grška prijaznost in gostoljubnost poznana po celem svetu,” pravi Tina Peček. Pojasnjuje, da imajo otoki svoj čar in šarm, ki ga je nemogoče spregledati, zato se potniki vedno znova radi vračajo nazaj. V spominu ostane tudi dobra hrana, odlična zabava, naravne lepote, kultura, zgodovina in seveda čisto morje, sonce.  

Vsi ljubitelji all inclusive ponudb lahko po njenih besedah najdejo ugodne ponudbe tudi v Turčiji, “kjer so prav tako doma odlična kulinarika in bogata ter raznolika kultura, ki nas vedno znova navduši z odkrivanjem svojih skrivnosti.” Dodaja, da je Hurgada v Egiptu v srcu tistih, ki si poleg gostoljubnosti, lepega morja, koral želijo videti tudi starodavno deželo velikih faraonov.

Ta hip najbolj vroče

Pri nas so med oddaljenimi destinacijami najbolj aktualne Maldivi, Dominikanska republika, Mehika in Kuba,” pravijo v Potuj nekam. Dodajajo, da mnogi opisujejo Maldive kot pravi raj na Zemlji, Marko Polo pa jih je zaradi naravne lepote poimenoval kar biseri Indijskega oceana. “Na belih peščenih plažah, pod kokosovimi palmami, se boste z lahkoto sprostili,” opisujejo. Cena za sedem dnevni polpenzion v ponudbi last minute je bila v petek zjutraj 1.267 evrov.

Ena najbolj zaželenih destinacij na Karibih je po njihovih besedah prav Dominikanska Republika. V petek je bila najcenejša ponudba za sedemdnevni all inclusive oddih 966 evrov na osebo. Za Kubo pravijo, da gre za eno izmed najbolj eksotičnih počitniških destinacij na svetu, "kjer se boste lahko predali etno ritmom, strastni salsi, prižgali kubanko, poležavali na čudovitih peščenih plažah in raziskovali nasade sladkornega trsta." V petek zjutraj je bil pri njih najcenejši tedenski all inclusice aranžma na Kubi 1.160 evrov. 

Za tedensko dopustovanje med bližnjimi destinacijami pa so pri njih trenutno najbolj aktualne destinacije Grčija z otoki, Egipt, Turčija in Kanarski otoki.

Pri Ralx turizmu so ta hip najbolj popularne destinacije Črna gora, Hrvaška, Turčija, Ciper, Grški otoki in Egipt.

Opozorijo na dogodke v Tuniziji

“Organizatorji potovanj so svojim strankam, ki so imele opravljene rezervacije za Tunizijo, omogočile stornacijo rezervacije brez stroškov ali spremembo rezervacije za katero drugo destinacijo znotraj njihove ponudbe,” pravijo v Potuj nekam.

Vsako stranko, ki sedaj opravi rezervacijo za Tunizijo pa pokličejo in opozorijo na zadnje dogodke. “Niso se pa vsi odpovedali dopustovanju v Tuniziji in bodo kljub vsemu odšli na počitnice,” dodajajo.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:36 10.julij 2015.

    vsak človek je potencialni morilec.

  • allstarr111 21:31 10.julij 2015.

    samo še malo pa smo kot na linku, ne bodo demonstrirali slovenci z podpovprečninimi plačami ali delavci v JU ali šolniki ter zdravniki, protestirali bodo podporniki kalifata enako kot v nemčiji ŽE.https://www.knightstemplarinternational.com/the-next-big-battlefield-will-be-europe-video-shows-german-refugee-camp-used-by-isis-sleepers/#

  • matermila 15:37 10.julij 2015.

    “Niso se pa vsi odpovedali dopustovanju v Tuniziji in bodo kljub vsemu odšli na počitnice,” dodajajo.OK samo potem,ko bo slučajno kje spokalo, naj ne jokcajo,da bi radi domov na stroške Slovenije.