Slovenija
117 ogledov

Napaka, ne izsiljevanje

“Nočemo se vsako leto tresti, a bo dovolj denarja,” je ob finančnih težavah obra Žurnal24 main
ZD Kranj. Terapevtsko kopanje do nadaljnjega zaradi okvare v bazenu ni možno.
Ne izsiljujemo. Bazen smo zaprli zaradi možnega ogrožanja zdravja ljudi.
Lili Gantar Žura

V Zdravstvenem domu (ZD) Kranj so včeraj začasno zaprli bazen. Vzrok je tehnična okvara, pravi direktorica Lili Gantar Žura. “Obratovanje terapevtskega bazena smo zaradi možnosti ogrožanja zdravja ljudi začasno ustavili. Na sistemu za doziranje kemikalij je nastala tehnična okvara,” pojasnjuje. Zaradi čezmernega izhlapevanja klora bi se lahko kdo zastrupil, dodaja in spomni na slabo ptujsko izkušnjo.

Stroški in izgube
• 25 tisoč evrov. Toliko bi stala obnova školjke in doziranja kemikalij. • 5 kubičnih metrov. Toliko tople vode vsak dan izteče iz bazena v ZD Kranj. • 100 tisoč evrov na leto. Tolikšen je strošek obratovanja bazena v ZD Kranj.

Ne izsiljuje
Kdaj bo bazen spet odprt, direktorica ne ve. “Zaradi težav in zmanjševanja prihodkov v ZD Kranj nastalih razmer ne moremo pokriti s finančnimi sredstvi, ki jih imamo na voljo,” pravi. Da bazen prinaša izgubo, sicer opozarja že nekaj let, vendar zagotavlja, da zaprtje ni povezano z varčevanjem, prav tako pa ne gre za pritisk, da bi od matične in sosednjih občin zagotovila stalen vir financiranja. “Ne izsiljujemo,” poudarja, obenem pa se zaveda, da je lahko občutek tudi drugačen.

Reševanje v paketu
Gantar Žurovi se zgolj menjava sistema za doziranje ne zdi smiselna. Opozarja tudi na izgube vode in prepričana je, da bi morali vprašanje obratovanja bazena rešiti v paketu; poskrbeti za celovito obnovo in zagotoviti stalen vir financiranja. Osnovno zdravstvo Gorenjske je sicer pripravilo predlog o sofinanciranju s strani matične in sosednjih občin. Dogovor pričakuje najpozneje junija, sicer bodo bazen dokončno zaprli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.