Slovenija
21 ogledov

Napetost na sestanku Gorenaka in Fišerja

Vinko Gorenak med zaslišanjem Arhiv DZ
Notranji minister na svoji spletni strani o prvem srečanju z generalnim državnim tožilcem.

"Uradno vse v redu, vljudno po protokolu, lahko zapišem, v zraku pa je bila vendarle neke vrste napetost," je notranji minister Vinko Gorenak opisal svoje prvo srečanje z generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem.

O tožilcih na notranjem ministrstvu

"Še enkrat sem zavrnil vse pomisleke o tem, kako bodo tožilci podrejeni policiji, in jim zagotovil popolno z ustavo in zakonom zajamčeno neodvisnost, seveda pri sprejemanju njihovih odločitev. Jasno pa sem jim tudi povedal, da nedelo, slabo delo, zastaranja in podobne stvari zame ne sodijo v kategorijo neodvisnosti in da bom v takem primeru uporabil vse z zakonom določene pristojnosti do tožilske organizacije," je zapisal Gorenak.

Fišerja je tudi vprašal, katere spremembe zakona bi bile potrebne, da bi tožilce vodili učinkovito in odgovorno.

Imenovanje tik pred zdajci

V zapisu pa je bil Gorenak zelo kritičen do imenovanj prejšnje vlade v zadnjem hipu. Le dan pred nastopom njegovega mandata je bil namreč za generalnega direktorja tožilstva imenovan Boštjan Škrlec, funkcijo pa je nastopil celo že v mandatu nove vlade: "Vsem prisotnim, med katerimi je bil tudi Boštjan Škrlec, sem jasno povedal, da zavračam take poteze in jih jemljem kot nekaj neodgovornega in zlonamernega, še zlasti zato, ker je bilo njegovo delovno mesto umetno ustvarjeno v zakonu za njegove potrebe, njegova predhodnica pa je bila predčasno odslovljena."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.