Slovenija
55 ogledov

Napihovali delnico, tožilci pa nič

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Zavrženo. Tožilci v Jakličevih manevrih z nakupi delnic podjetja CDE niso našli nič kaznivega.

Kupoval od 4- do 12- krat dražje
Dobiček. Kriminalisti so septembra 2005 Marka Jakliča ovadili zaradi suma, da je zlorabil položaj. Vzajemna naj bi v času Jakličevega vodenja za delnico podjetja CDE Nove tehnologije odštela od najmanj dobrih 3.500 do okoli 9.430 evrov. Ob tem, da naj bi bila delnica nekaj mesecev prej naprodaj za pičlih 690 evrov.

 

Ovadba. Nekdanjemu šefu Vzajemne Marku Jakliču se na sodišču ne bo treba zagovarjati zaradi domnevne zlorabe položaja. Kriminalisti so mu namreč očitali, da naj bi leta 2004 kot direktor zavarovalnice pristal na domnevno negospodaren nakup večinskega deleža v ljubljanskem podjetju CDE Nove tehnologije.

Kazenska ovadba zoper Jakliča, osumljenega zlorabe položaja ali pravic, je bila zavržena,” pojasnjuje Tamara Gregorčič, vodja ljubljanskih tožilcev. Ti naj bi, neuradno, predkazenski postopek zoper Jakliča prekinili, ker tudi po zahtevani dopolnitvi od policije domnevno niso prejeli dovolj dokazov, da naj bi nekdanji prvi mož oškodoval premoženje zavarovalnice. “Ugotovitve v tej zadevi so kriminalisti dopolnili še maja 2006 in januarja letos,” povedo na ljubljanski policijski upravi.

Delnice prodali nazaj
Jaklič je junija 2006 po podatkih poslovnega registra podjetij poleg vodstvenih sodelavcev na Vzajemni Boštjana Averja, Janeza Pustatičnika in Franca Henigmana postal nadzornik prevzetega podjetja. Dobre tri mesece pozneje pa je CDE Nove tehnologije od Vzajemne kot takratnega večinskega lastnika prevzelo aprila 2006 ustanovljeno podjetje CDE Holding delničarja Mateja Žvana. Prav ta naj bi dve leti prej 99 lastnih delnic v CDE Nove tehnologije prodal zavarovalnici. Domnevno od vsaj štiri- do celo 12-krat dražje, kot naj bi sam odštel za posamezno od 20 delnic, ki naj bi jih od podjetja CDE Nove tehnologije kupil tri mesece pred to sporno prodajo delnic Vzajemni.

Matej Žvan je, sodeč po podatkih registra CDE Nove tehnologije kljub temu od sredine junija 2004 vodil kot predsednik uprave.

Jaklič prodal z dobičkom
Vzajemna naj bi sicer Žvanovemu CDE Holdingu delnice podjetja CDE Nove tehnologije prodala za skoraj 1,7 milijona evrov. Za nakup skupno 195 delnic od treh delničarjev CDE Nove tehnologije pa naj bi pred tem plačala okoli 1,2 milijona evrov in tako formalno s poslom ustvarila dobiček.

Poleg Žvana naj bi Vzajemna 74 delnic kupila tudi od Boštjana Žoharja, delničarja in družbenika v CDE Nove Tehnologije, ki naj bi za posamezno delnico prejel okoli tri tisoč evrov in pol. Prav tako nekdanji delničar Gregor Brečko pa naj bi Jakličevi zavarovalnici prodal 22 delnic in z vsako zaslužil nekaj manj kot 4.200 evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.