Slovenija
151 ogledov

Napisali prvo kazen za hranjenje golobov

Golobi v Piranu Suzana Kos
Občinski redarji v letu in pol niso našli niti enega lastnika psa, ki bi kršil odlok; so pa kaznovali človeka, ki hrani golobe.

“Zakaj to počnem, če je prepovedano? Ker imam rad živali; pomagam nemočnim golobom; v mestu je vse zazidano, kje pa naj se pasejo na ulicah?” je razložil Tomo Kunovič, prvi Pirančan, ki ga je zaradi hranjenja golobov (to je z občinskim odlokom od junija 2010 prepovedano) doletelo sto evrov kazni.

“Mislim, da sem predvsem v napoto lastniku kantine na Trgu 1. maja, ki je sorodnik člana uprave Javnega podjetja Okolje Piran in je mize svojega lokala postavil kar na vodnjak, ki je kulturni spomenik. Globe zaradi golobov pa ne bom plačal,” je bil odločen sogovornik. Hranjenje golobov na enem od najlepših trgov Pirana sicer močno moti tudi nekatere okoliške stanovalce. Kunovič se je na občini zato ponudil, da bi živali hranil sam še naprej, povsem brezplačno, občina pa naj zagotovi nadomestno lokacijo ali nekakšen golobnjak, na primer po vzoru Dubrovnika.

Sto evrov tudi za iztrebke

Po omenjenem odloku so lahko z enako globo sto evrov kaznovani tudi lastniki oziroma skrbniki psov, če pri sebi nimajo ustrezne vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov. Tako kot je zaradi golobov nesnažen vodnjak na Trgu 1. maja, so bile ob našem sprehodu resnično polne pasjih iztrebkov tudi piranske ulice; prav paziti smo morali, da ne bi stopili na kakšnega. Zanimivo ob tem je, da v letu in pol po sprejetju odloka v Piranu niso uvedli nobenega prekrškovnega postopka v zvezi s pasjimi iztrebki, zaradi hranjenja golobov na javnih površinah pa so uvedli dva.

Komentarjev 3
  • suzana.kos 12:55 22.januar 2012.

    očistijo naj najprej drekarijo po ulicah in naj skrbijo za to, da se ti ne kozla, ko prideš tja... potem pa naj kaznujejo folk...ja, je redarjem očitno lažje, da se malo popeljejo naokoli in kaznujejo za napačno parkirane avtomobile, potem ...prikaži več pa v lokal na kavico, kot da bi skrbeli tudi za to, kar jim nalaga odlok, ki jim omogoča, da kaznujejo nevestne lastnike psov...

  • privat 07:37 22.januar 2012.

    smešno je to kaka sodišča imamo...!! da si lahko kaznovan ,če si dober občan in opravljaš delo ,ki ga bi morala sama občina opravljati in da rečem nekomu plačevati..! Kaka debilna scena ..into je mogoče samo v skorupirani deželici ! ...prikaži več živel Janša,živel Jankovič...pa da ne pozabimo cel pravni sistem..

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 22:52 21.januar 2012.

    Smesno se mi zdi kako nekateri sovrazijo golobe, ker "prenasajo bolezni". Kaj pa vrabci, veverice, vrane, lastovke in navsezadnje ljudje? Pa tudi mesto brez golobov sploh ni mesto, hranit jih mogoce glih ni treba ...