Slovenija
21 ogledov

Napolitano nagovoril poslance

Giorgio Napolitano v državnem z zboru.
1/8
Saša Despot
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano se je danes v nagovoru poslancem DZ zavzel za tesnejše povezovanje držav znotraj Evropske unije, ki bi članicam omogočilo, da se soočijo z izzivi sedanjosti.

Trenutni izzivi, s katerimi se soočamo, po njegovem niso nič manj zahtevni od tistih v preteklosti.

Pri tem je izpostavil mednarodno finančno nestabilnost in pohvalil slovenske oblasti, ker so se ob ključnih trenutkih za prihodnost Evrope izkazale z ustreznimi finančnimi ukrepi.

Zaradi gospodarske krize bi morali obuditi duha idejnih očetov EU. Ocenil je, da bo za to potrebna vključenost in sodelovanje državljanov, družbenih sil in gospodarstva ter svežih kulturnih tokov iz vse Evrope.

Napolitano: Le tesnejše sodelovanje prepreči nazadovanje

"Nadaljnji odstop suverenosti, ki bo potreben, ni zgolj prenos pravic na središča odločanja, pač pa predstavlja razvoj v smeri skupnega demokratičnega izvajanja deljene nadnacionalne suverenosti," je poudaril.

Prav v tej smeri bo po njegovem mnenju treba delovati, saj lahko le tesnejše povezovanje – zlasti na gospodarskem, fiskalnem in bančnem področju – prepreči nazadovanje Evrope in ji zagotovi vlogo ključnega akterja v svetu.

Opozoril je tudi pred "nizkotnimi nacionalnimi pristopi" in novimi nacionalističnimi skušnjavami. Te bi po njegovi oceni lahko ogrozile pridobitve 20. stoletja, kot so pravice ter univerzalne vrednote svobode, enakosti in solidarnosti.

Podprl Türkov projekt Pot miru

Pozdravil je še napredek v odnosih med Ljubljano in Rimom, predvsem kar zadeva "preseganje mračne preteklosti, v katero bi se skoraj ujeli".

Ob tem je izrazil posebno zadovoljstvo, da je bil skupaj s predsednikom Danilom Türkom soustvarjalec te "sprave uma in duš". Podprl je projekt predsednika Türka Pot miru, ki povezuje kraje in spomine različnih narodov, udeleženih v prvi svetovni vojni.

Dejal je še, da Italija in Slovenija podpirata evropsko perspektivo vseh balkanskih držav. Meni namreč, da v Evropi ne bo prave stabilnosti, če postopek širitve ne bo v celoti uspešen.

"Skupaj moramo nadaljevati v bilateralni, regionalni in evropski smeri, ki ji uspešno sledimo v zadnjem desetletju, vse od slovenske osamosvojitve," je pozval Napolitano. Zavzel se je za okrepitev gospodarskega in sodelovanja med civilnimi družbami. "Vsekakor lahko trdimo, da smo na pravi poti," je sklenil in požel bučen aplavz poslancev.

Predsednik DZ Gregor Virant je pred govorom italijanskega predsednika poudaril, da sta Slovenija in Italija v preteklih desetletjih uspeli odstraniti politične ovire, tokratni visoki obisk italijanskega predsednika, ki sovpada z 20. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama, pa te odnose krepi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.