Slovenija
53 ogledov

Napotnica lapsus?

“Pri nas je tuberkuloza vse redkejša, velik problem je v nerazvitem svetu,” je p Žurnal24 main
Tuberkuloza. Cepljenje plačal kljub napotnici.

Bralec nas je obvestil, da je svojega dojenčka preventivno peljal na cepljenje proti tuberkulozi na pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Izola (SBI). “V bolnišnici so mi naročili, da moram s seboj prinesti napotnico osebnega zdravnika, kar sem tudi storil, poleg tega pa sem za storitev plačal 25 evrov,” je dejal začudeno.

Zakaj napotnica?
“Pravila igre so jasna. Storitve na zahtevo zavarovanega, za katere zdravnik ne ugotovi, da so potrebne, niso pravica iz obveznega zdravstvena zavarovanja, zato izdaja napotnice v takem primeru ni ustrezna,” so pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ne verjamejo, da je šlo za dvojno obračunavanje, temveč da je bila napotnica osnova za storitev: “Nek papir je v praksi pogosto treba imeti. Ustrezno bi bilo, da bi zdravnica namesto napotnice napisala dopis, da pacienta na njegovo željo usmerja na cepljenje.” Iz SBI odgovora še nismo prejeli.

Cepijo se le rizični
Cepljenje proti tuberkulozi danes ne spada več na seznam obveznih cepljenj. Boris Kopilović, vodja oddelka za epidemiologijo v Zavodu za zdravstveno varstvo Koper, nam je povedal, da je cepljenje vseeno obvezno za rizične primere (in ga plača ZZZS), zlasti za dojenčke iz družin s tuberkulozo. Običajno takšne novorojenčke cepijo že v porodnišnici.

Preventivno cepljenje dojenčkov pa Kopilović priporoča ob potovanjih v manj razvite države, kjer je tuberkuloza prisotna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.