Slovenija
14 ogledov

Napoved: Glavna zadeva tik pred volitvami

Aretacija Ivana Zidarja Žurnal24 main
Pridržanje in poznejša izpustitev Boštjana Penka in Ivana Zidarja še vedno odmeva. Nekateri napovedujejo, da bo glavni spektakel sledil tik pred volitvami.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je aretacijo ocenil kot resno delo preiskovalnih organov pri preganjanju korupcije in organiziranega kriminala, ob čemer poudarja, da je takšnih postopkov v zadnjem času precej več kot v prejšnjih letih.

Bojan Šrot (SLS) ima ob "takšnih senzacionalnih akcijah, ki se dogajajo ob spremstvu ene televizije in enega novinarja" zelo slabo mnenje. "Ne verjamem, da so res namenjene odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj, pač pa neki drugi promociji ali celo nabiranju političnih točk," pravi.

"Zaupam organom pregona in upam, da delajo dobro," pravi Ciril Testen (NSi). "To, kar se zdaj dogaja, se mi zdi, da je prenagljeno, da je nagnjeno k senzacionalizmu in k temu, da bi se čim bolj pritegnila pozornost javnosti," pa ocenjuje Vili Rezman iz DeSUS.

Opozicija prepričana v politično ozadje
Po mnenju Milana M. Cvikla (SD) komentar ni potreben, če preiskovalni sodnik po spektakularni aretaciji ni sledil predlogu policije oziroma tožilstva in ni prišlo niti do zaslišanja. Cvikl je dogodek označil kot očitno politično zlorabo policije in tožilstva v predvolilnem obdobju.

Matej Lahovnik (Zares) je ocenil, da so aretacije namenjene dvigovanju medijskega prahu, ki pa bo po dosedanji praksi brez epiloga.

Predsednik odbora LDS za pravosodje Aleš Zalar je v zvezi z aretacijami Zidarja in Penka ocenil, da je šlo v tem primeru za skrajno neprofesionalno postopanje tako policije kot tožilstva. Kot je poudaril, si nobena demokratična država ne more privoščiti, da policija ustvari nek konstrukt, potem pa na osnovi tega konstrukta začne iskati dokaze tako, da osumljencem odvzame prostost.

 
 

Morda je šlo za namerno zmoto, da bi se določeni politični opciji zbila kredibilnost ali pa da se ublaži protitajkunski boj.

Zmago Jelinčič

 
Po mnenju Zmaga Jelinčiča (SNS) se je policija v tem primeru zmotila, čeprav ne razume, kako je to mogoče.

Sašo Peče (Lipa) pa je prepričan, da sta se aretaciji Zidarja in Penka zgodili zato, ker je predsedniku vlade Janezu Janši padla podpora.

Ljubljanski župan Zoran Janković meni, da mora biti za pridržanje čez noč, kot se je to zgodilo Zidarju in Penku, trden razlog. Občutek pa je, kot je izpostavil Janković, da so nekateri za pridržanje izbrani zaradi političnih ciljev. Sicer pa je ljubljanski župan dejal, da "glavno zadevo pričakuje septembra".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.