Slovenija
2861 ogledov

V zdravstvu bi izplačevali "super nadure"

Valentina Prevolnik Rupel Žan Kolman/KPV
Napoved takšnega nagrajevanja je danes predstavila zdravstvena ministrica.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je danes predstavila včeraj sprejeta izhodišča za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta bo po napovedih razmejila javno in zasebno zdravstvo. Ob tem izhodišča predvidevajo nagrajevanje dodatnega dela zaposlenih v javnih zdravstvenih ustanovah, tudi s plačilom t. i. super nadur.

Tako imenovane super nadure bi plačevali ob hkratni uvedbi merjenja efektivne obremenitve v rednem delovnem času. Kako točno bodo te nadure plačane, še ni določeno. Ministrica napoveduje, da bodo zagotovo plačane bolje kot običajne nadure. Nagrajevanje bo namenjeno celotnim timom v zdravstvu, torej ne zgolj zdravnikom ali zgolj medicinskim sestram.

Na vprašanje, kako bodo na ministrstvu zagotovili dodaten denar za napovedano nagrajevanje zaposlenih, je Prevolnik Rupel odgovorila, da je "treba problem finančne vzdržnosti nasloviti celovito z vsemi ukrepi, ki jih izvajajo na ministrstvu skupaj z drugimi deležniki". Z ministrstvom za finance so sicer že v stiku, je dodala.

Dodatno delo v matičnih zavodih bodo po njenih napovedih spodbujali tudi na druge načine.

Zoper dodatno delo pri koncesionarjih

Izhodišča, ki jih je vlada sprejela v četrtek, med drugim predvidevajo razmejitev javnega in zasebnega zdravstva. Novela bo po napovedih zaposlenim v javnih zdravstvenih zavodih preprečila dodatno delo pri koncesionarjih in pri tako imenovanih čistih zasebnikih. Bodo pa ti lahko ob posebnih pogojih dodatno delali v drugih javnih zdravstvenih zavodih, pa tudi v matičnih zavodih.

Po besedah ministrice naj bi sicer dodatno delalo pri zasebnikih in koncesionarjih od šest do sedem odstotkov zdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodih.

Izhodišča z namenom zaščite potrošnika predvidevajo tudi določitev najvišjih cen zdravstvenih storitev na zasebnem trgu, in sicer predvsem pri tistih storitvah, ki so "pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja".

Za jasnejše podeljevanje koncesij

Predvideno je tudi bolj natančno urejanje področja koncesij. Načrtovano je, da bo po poteku posamezne koncesije izveden javni razpis, podaljševanje pa ne bo več mogoče, prav tako ne prodaja. Bolj natančno bo treba opredeliti tudi območje podelitve koncesij, je dejala Prevolnik Rupel.

Kot je še pojasnila, bodo na ministrstvu s pripravo novele začeli v najkrajšem možnem času. Osnutek bi moral biti pripravljen do poletja, zakon pa naj bi bil potrjen do konca leta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
 • Avatar jezeran
  jezeran 11:37 01.junij 2024.

  Najbrž tiste, ki jih naredijo privat, drugje. Nič novega, vse gre v k...c

 • Plavi-mil 10:07 01.junij 2024.

  Če bi golobnjak izpolnil, kar je podpisal, vsega tega ne bi bilo, plešite butci, kateri tukaj serjete po zdravnikih. Poznamo take pokvarjene hinavske hijene, ko so bolani, pa takoj in preko vrste, marš golazen pokvarjena, crkni brez osovraženega zdravnika, kaj ...prikaži večj sploh še hodiš k njim, saj se boš kmalu lahko fental , da ne boš jokal pri zdravniku.

 • Avatar lopov
  lopov 08:52 01.junij 2024.

  SUPER IN DIZEL .... NADURE ....