Slovenija
2330 ogledov

Prihaja sprememba vremena: Za nami zadnja zelo mrzla noč

Plundra Profimedia
Kakšno vreme nas čaka?

Vremenski portal Neurje.si piše, da je noč s ponedeljka na torek še zadnja mrzla noč, ko so se temperature ponekod v zatišnih legah spustile do -10, drugod pa večinoma do okoli -5 stopinj Celzija. Že danes bo po napovedih portala zapihal jugozahodnik, ki bo za nekaj dni dodobra ogrel ozračje. "Dnevne temperature bodo zato že višje," napovedujejo pri Neurje.si. "Gibale se bodo med 3 in  8 stopinj Celzija, v zatišnih krajih, ki jih jugozahodnik še ne bo prepihal, pa malo nad lediščem."

V noči na sredo se bo v zahodni Sloveniji oblačnost zgoščala, na vzhodu pa se bo zjasnilo. Temperature bodo po večini ostale nad lediščem, le v zatišnih legah, predvsem severne Slovenije, se lahko spustijo nekaj stopinj celzija pod ledišče. 

"V drugi polovici delovnega tedna se bodo temperature na vzhodu Slovenije spustile tudi nad 10 stopinj Celzija," napovedujejo pri Ciklon.si.

PRIHAJA ODJUGA Pred nami je še zadnja zelo mrzla noč, ko se bodo temperature ponekod v zatišnih legah spustile do -10...

Objavil/a Neurje.si dne Ponedeljek, 18. januar 2021

Odjuga sicer, glede na zadnje izračune meteoroloških modelov, ne bo dolgotrajna. "Že čez vikend nas bo namreč prešla hladna fronta, ki bo ponovno nekoliko ohladila ozračje, a takšnega mraza, kot smo mu priča v zadnjih desetih dneh, ne bo," napovedujejo pri vremenskem portalu.

Kaj pravi Arso?

Danes bo sprva večinoma sončno, zjutraj bo lahko ponekod po nižinah tudi malo megle. "Čez dan se bo predvsem na Primorskem in Notranjskem postopno pooblačilo, drugod bo oblačnosti manj. Zapihal bo jugozahodni veter," napovedujejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 8 stopinj Celzija."

Jutri bo na severovzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. V zahodni polovici Slovenije bodo občasno manjše padavine, ki bodo pogostejše v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Po nižinah bo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 5, v zatišnih legah severne Slovenije okoli -5, najvišje dnevne od 2 do 8, ob morju ter v vzhodnih krajih od 8 do 12 stopinj Celzija.

V četrtek bo v vzhodnih krajih zmerno oblačno in suho. Drugod bo oblačno, občasno bodo manjše padavine. Meja sneženja bo med 900 in 1200 metri nadmorske višine. Pihal bo jugozahodnik, ob morju popoldne jugo. V petek bo oblačno. Na severovzhodu bo večinoma suho, drugod bo občasno deževalo. Ponekod bo še pihal jugozahodnik, ob morju pa jugo.

"Nad južno polovico Evrope je šibko območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "V nižjih zračnih plasteh je začel k nam od zahoda dotekati bolj vlažen in postopno toplejši zrak."

Od 22. do 27. januarja

Od petka do nedelje bo nad zahodno Evropo in severno Evropo vztrajalo obsežno ciklonsko območje, naši kraji bodo v petek še pod vplivom toplejših in bolj vlažnih zahodnih in jugozahodnih vetrov, v soboto pa se bo nekoliko ohladilo. Po naslednjem vikendu trenutno kaže na bolj suho vreme.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Prevladovalo bo oblačno vreme. "V petek in soboto bodo občasno padavine, ki jih bo več v zahodnih krajih. Po nižinah bo povečini deževalo, v soboto se bo meja sneženja spustila pod okoli 500 metri nadmorske višine," še napovdujejo pri Arsu. "V nedeljo in ponedeljek bo suho, nato bodo predvsem v severovzhodnih krajih prehodno možne manjše padavine. Čez dan bodo tudi po ohladitvi dnevne temperature okoli pet stopinj nad ničlo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.