Slovenija
32 ogledov

Napoved: voda še meter više

slovenija 18.02.14, Planina, Laze, Planinsko polje, poplave, naravna katastrofa, Anže Petkovšek
Iz Planine izselili sedem družin. Jakovica odrezana od sveta.

Gladina vodostaja na Planinskem polju se je včeraj dvignila za dobrih 30 centimetrov, je ocenil Bojan Cvar, vodja enote za reševanje na vodi in iz vode civilne zaščite Cerknica. Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) pa naj bi v naslednjih dneh voda narasla še za od 60 do 100 centimetrov. "Na vsak način upamo, da se te napovedi ne bodo izpolnile, smo pa nanje pripravljeni," je dejal Ivan Žnidaršič, pomočnik župana Občine Postojna za komunalne zadeve.

Do Jakovice le s čolnom

V Planini so zaradi rekordnega vodostaja morali izseliti sedem družin, za katere je Občina Postojna pripravila posebne nastanitve v Hotelu Sport in gozdarski šoli. Za zdaj se je odzvala ena družina, preostale pa so se obrnile na sorodnike in prijatelje.

Poleg Planine je stanje še naprej najkritičnejše v Lazah, kjer je poplavljena večina hiš, in Jakovici, ki je od včeraj dostopna le s čolnom.

Enota za reševanje na vodi in iz vode je iz požiralnikov oziroma tako imenovanih Putickovih štirn odstranila debelejše vejevje, hlodovino, bale sena in lovsko prežo, ki jo je pred dnevi odnesla voda, s čimer želijo pospešiti odtekanje vode. Z gradnjo nasipov in črpanjem vode iz zalitih prostorov pa pomagajo tudi gasilci in Slovenska vojska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.