Slovenija
18 ogledov

Napoved zaostritve stavke

Bolniki Žurnal24 main
Stavkovni odbor javnega sektorja je odločil o zaostritvi stavke. Jutri naj bi jo občutili vsi državljani. Vlada sindikatom predlagala nove pogovore.

"Glede na to, da se vlada ne odziva na pogajanja, bomo zdaj prešli na dolgotrajno stavko," je pred sestankom stavkovnega odbora napovedal njegov predsednik Dušan Miščevič.

Kot poroča STA, je stavkovni odbor na sestanku sklenil, da zaostrijo stavkovne aktivnosti v zdravstvu. Poleg tega so sporočili še naslednje:
- policisti in zaposleni na upravnih enotah bodo zaostrili stavkovne aktivnosti,
- cariniki bodo sprostili dolge čakalne vrste na mejnih prehodih,
- podrobnejši potek stavkovnih aktivnosti v zdravstvu bo znan predvidoma jutri,
- Miščević napoveduje sestanek z vsemi sindikalnimi centralami (morda bo sestanek že jutri).

Direkcija za ceste bo za vse, ki že več ur čakajo v zastojih na mejnih prehodih Zavrč, Središče ob Dravi, Dobovec, Petrina, Jelšane, Starod in Dragonja, zagotovila dostavo vode in sendvičev. Okrepčilo bodo zagotovili tudi čakajočim pred vhodom v Luko Koper. Kjer je izvedljivo, bodo postavili dodatne začasne sanitarije, so sporočili iz direkcije.

Na vprašanje, kaj točno pomeni zaostrovanje, nam je Miščevič dopoldne odgovoril: "Tega vam ne bi razlagal, ker ne morem razkrivati, saj se lahko delodajalska stran pripravi in nas začne ovirati, to namreč ves čas počnejo, grozijo in delajo sezname." A vsaj okvirno je znano, da bodo nekateri javni uslužbenci, ki stavkajo, delali še počasneje, drugi pa temeljiteje, rezultat pa bo enak – kolone, in sicer na upravnih enotah, v zdravstvenih ustanovah, na mejnih prehodih in povsod, kjer bodo imeli državljani opravka s stavkajočimi javnimi uslužbenci.

Vlada je sicer sindikatom danes predlagala, da bi se jutri ob 15. uri znova sestali in poskušali najti dogovor.

Začasno zatišje

Cariniki pa so danes nadzor na mejnih prehodih omilili zaradi solidarnosti do voznikov tovornjakov. Kljub temu so denimo na Gruškovju ob 15.20 tovornjaki za vstop še vedno čakali pet ur, za izstop pa 4 ure. Čakalna doba osebnih vozil pri vstopu je bila 20 minut. Na Dragonji pa so policisti že danes stopnjevali stavko, zato vozniki osebnih vozil za vstop čakajo uro in pol. Jutri bodo policisti stavko preselili tudi v notranjost, več o tem pa si lahko preberete v članku Policisti bodo jutri zaostrili stavko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.