Slovenija
29 ogledov

Napovedali borbo za Kad

Semolič je vlado pozval k dialogu in iskanju sprejemljivih rešitev. (Foto: Dejan Žurnal24 main
Predstavniki ZSSS, KSJS in ZDUS so predstavili več zahtev za spremembe vladnega predloga zakona o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga.

Med drugim zahtevajo, da bo Kad samostojna pravna oseba, saj se bojijo političnega poseganja v pokojninsko blagajno. Za to so se pripravljeni boriti z vsemi možnimi sredstvi.

Kot je na današnji predstavitvi poenotenih stališč Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) in Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) povedal prvi mož ZSSS Dušan Semolič, imajo več zahtev.

Po njegovih besedah zahtevajo, da bo Kapitalska družba (Kad) samostojna pravna oseba – lahko tudi znotraj holdinga – in bo ohranila avtonomijo, "saj edino to daje vsaj kanček garancije, da politiki ne bodo šli predaleč pri poseganju v pokojninsko blagajno". "Tudi v strukturi upravljanja moramo biti prisotni tisti, ki vlagamo v Kad ali Modro zavarovalnico svoja sredstva," je dodal.

Zastopan interes vseh

ZSSS, KSJS in ZDUS zahtevajo tudi korekcijo predlagane strukture nadzornega sveta holdinga. Ta mora odražati interese vseh, "ki so vključeni v to nesrečno premoženje". "Ne bo prav, če si bodo pravico biti v nadzornem svetu lastili samo politiki. Tu gre za izjemno koncentracijo, za več kot 10 milijard evrov premoženja. In če bo to upravljala tričlanska uprava, si lahko samo predstavljamo, kakšen grozljiv vpliv in moč bo imela ta struktura," je opozoril Semolič.

Od kod denar za sanacijo?

Glede na grožnjo, da se bo prek holdinga saniralo banke in da se bo nanj zvrnilo ogromno slabih terjatev bank in drugega slabega premoženja, se danes zbrani predstavniki sindikatov in upokojencev sprašujejo, kje se bo vzel denar za sanacijo, je povedal vodja ZSSS. "Mi se upravičeno bojimo, da se bo to dogajalo tudi s prodajo zdravega državnega premoženja. Zato je treba v ta zakon med našteta načela upravljanja naložb vključiti načelo družbene odgovornosti," je predstavil tretjo zahtevo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.