Slovenija
85445 ogledov

Napovedano novo rahljanje ukrepov: Vsi ti bodo predvidoma padli danes

stanovanja Anže Petkovšek
Ob umirjanju epidemije covida-19 bo vlada popoldne na seji obravnavala predloge za nadaljnje rahljanje ukrepov, ki jih je sprejela za njeno zajezitev.

Tako bi morda že danes utegnila sprejeti končno odločitev o ponovnem odprtju vrtcev in šol, med bolj pričakovanimi sta tudi odločitvi o režimu na meji in obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb.

Vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje, s katero se je vlada sestala v torek popoldne, Bojana Beović je sicer že na torkovi dopoldanski vladni novinarski konferenci napovedala, da bomo lahko s sproščanjem ukrepov bistveno bolj smeli, če bodo razmere glede epidemije konec tedna ostale enake, saj da še čakamo učinke sproščanja ukrepov po prvomajskih praznikih.

Za ta teden so v vladnih vrstah napovedali končno odločitev o vnovičnem odprtju vrtcev in šol, ki je predvideno za ponedeljek in za katero so že pripravljena številna priporočila in smernice. V vzgojno-izobraževalnih ustanovah so se nanj že začeli pripravljati, ministrstvo pa je do torka zbiralo tudi podatke o tem, koliko vzgojiteljev in učiteljev se na delo ne bo moglo vrniti ter koliko staršev bo v ponedeljek pripeljalo otroke v vrtec.

Pristojni te dni ocenjujejo tudi tveganje za ponovno širjenje okužb v primeru odprtja mej, je v torek pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Tako je morda že kmalu pričakovati tudi spremenjen režim na mejah, predvsem denimo na meji s Hrvaško, in odločitev glede karantene ob njenem prehajanju.

Kot je Kacin pojasnil za torkove Odmeve na Televiziji Slovenija, se je vlada veliko ukvarjala tudi s stanjem v domovih za starejše, saj da bo treba odgovoriti na vprašanje, kdaj lahko ti začnejo sprejemati nove stanovalce.

Premier Janez Janša pa je na torkov poziv Združenja etažnih lastnikov, da naj vlada prekliče obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb, napovedal, da se bo to zgodilo v kratkem.

 

Komentarjev 18
  • Žurnalček 17:36 31.maj 2020.

    Potrebno je prepovedati vstop vsem tujcem v katerih imajo več kot 1 slučaj na 1 miljon !!! Ste normalni , na cesti danes srečam Rusa , včeraj 2 aziata , Italijane z kamperjem ! A se ne zavedate , da ...prikaži več noben tuji turist - tud uni naši iz Bosne - ne more pustiti toliko dnarja , kolker košta 1 mesec epidemije !!!!!!! A ste videl sodnika v Bosni , ki je bil na zabavi s Srbskimi prostitutkami !!! A vam ni to zadosten dokaz , da ne rabimo tujega turizma , še sami se nekateri Slovencelni ne znajo vahtat

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 17:58 13.maj 2020.

    trenutna možnost za okužbo ob upoštevanju higienskih standardov in priporočil je 0,1%. tistim, ki se sedaj okužijo zaradi svobodomiselnosti, avanturizma, zanikanja covida, torej namerno, je potrebno odvzeti vso premoženje, premično in nepremično in dodatno polomiti roke in noge, potem pa ...prikaži več kolesarite in skačite po riti do hrvaške. jasno, da primitivci želijo kaotične razmere, nekateri vseeno moramo delati, da lahko nevladniki, filozofi in lenuhi bluzite in se dalate pametne.

  • Skipi 15:11 13.maj 2020.

    DANES DVA OKUŽENA KI STA PRINESLA VIRUS OD DRUGOD GLEDE NATO DA V TEH KRAJIH ŽE NI BILO 10+ DNI NOBENEGA OKUŽENEGA.