Slovenija
37462 ogledov

Napovedi so se poslabšale: "Prosim vas, umaknite se pravočasno!"

Napovedi so se poslabšale. Agencija za okolje je opozorilo za severozahod države že spremenila v rdečo barvo.

Najizrazitejša količina padavin bo znova na območju zahodnih in južnih gorskih pregrad, kjer lahko pade tudi več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter in to v razmeroma kratkem časovnem obdobju!

"Poplave so najbrž neizbežne, saj so nekateri vodotoki še zmeraj v velikih pretokih, taka količina padavin pa bo močno zvišala vodostaj nekaterih rek. Poplavljali bodo tudi posamezni hudourniki kot ob preteklem deževju. Tokratna situacija bo bolj resna in intenzivnejša, zato je smiselno upoštevati napovedi državnih institucij," opozarjajo vremenoslovci portala Neurje.

Kako se fronta giblje prek Slovenije, si lahko pogledate na tej povezavi.

Padavine se bodo pojavljale v pasovih, vlogo pa bo znova 'odigral' južni vetrovni tok, ki prinaša močne sunke vetra. Ti bodo bolj pogosti v zahodni polovici kakor tudi v višjih legah.

Močno deževje | Avtor: Profimedia Profimedia

"Močno deževje nas bo zajelo v nočnih urah, zato je priporočljivo, da se ustrezno pripravite prav vsi, ki živite na ranljivih območjih," pišejo na portalu Neurje.

Robert Golob na obisku v Baški grapi Baška grapa poplave Srečko Šestan Alen Červ | Avtor: Boštjan Podlogar/STA Boštjan Podlogar/STA
Podobno poziva tudi tolminski župan Alen Červ, kjer pričakujejo največ deževja. "Za vse, ki se na svojih domovih ne počutite varno, svetujemo, da noč preživite na varnih lokacijah - pri sorodnikih, prijateljih ali enem od začasnih nastanitvenih centrov, ki so s strani Občina Tolmin zagotovljeni v Tolminu (dijaški dom), na Kneži (Dom puntarjev) in v Podbrdu (dom upokojencev)," je zapisal na Facebooku.

Dodal je, da bodo pristojne službe čez dan preventivno urejale lokacije problematičnih vodotokov in hudournikov. Na terenu je 24 strojev težke gradbene mehanizacije in tovornjaki za odvoz materiala. "Močnejši od narave nismo, smo pa aktivirali vse možne moči za pripravo na današnjo noč. Iskreno upam, da po nepotrebnem, a napovedi kažejo, da bo pestro. Prosim vas - za vašo varnost in za varnost interventnih ekip, ki bodo na terenu - če bo potrebno, se umaknite pravočasno," je še zapisal Červ.

Komentarjev 6
  • Kmodri 15:47 02.november 2023.

    A na Šmarno Goro? Sam vprašam!

  • Anica Kozlevčar 15:36 02.november 2023.

    Je tale angleški turbo ciklon kar celo Evropo preskočil in hop na Slovenijo.....

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:21 02.november 2023.

    Ojoj, bliža se nov davek . Davek na dež.