Slovenija
11 ogledov

Napovedovali 25 cm, a je zima spet pokazala roge. Kako bo v prihodnjih dneh?

Policija in sneg Žurnal24 main
Vremenoslovci so za to noč napovedovali 25 cm snega, a se je zima spet izneverila. Vreme je ponoči le v nekaterih delih države povzročilo nekaj nevšečnosti. Na Vipavskem je pihala močna burja, ponekod je sicer snežilo, a snega je zapadlo vsega nekaj centimetrov.

Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da se sneg ponekod oprijema cestišča, predvsem na Primorskem pa promet ovira megla v pasovih.

Gasilci so imeli ponoči v nekaterih krajih po državi zaradi vetra, ki je podiral drevesa, nekaj več dela kot običajno. V Vipavi je sunek burje odkril streho na eni od tamkajšnjih delavnic. Kritina je padla na bližnjo cesto in je ovirala promet, zato so na pomoč poklicali gasilce.

Krka, ki je v svojem gornjem toku davi upadala, se je v spodnjem toku ponoči umirila, da bi se razlila po kostanjeviškem otoku pa ji je manjkalo le približno 15 centimetrov.

Težav z njenim naraščanjem v Kostanjevici na Krki tako ne pričakujejo, je poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Robert Zagorc.

Kakšna je napoved?

Padavine bodo v osrednji in vzhodni Sloveniji sredi dneva ponehale, drugod šele zvečer. Snežilo bo ponekod po nižinah zahodne polovice Slovenije. Veter se bo dopoldne polegel.

Jutri bo v zahodni Sloveniji delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. V vzhodni Sloveniji bo občasno deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 3, ob morju 5, najvišje dnevne 4 do 8, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

V petek in soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Predvsem v petek bodo ponekod na Notranjskem in severnem Primorskem občasno deževalo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • zdrej 09:08 18.februar 2016.

    Lani je deloval strah pred napako, ki so jo naredili leto prej. In zato so uporabili najslabšo napoved. Zato so se zopet ušteli. Lih zadnjič sem bral, kaj nas dela tisto kar smo napram živalim. Spomin! In opažam, da večina ...prikaži večna komentatorjev le tega nima, ne uporabi pa niti tehnologije, ki jim je na voljo, da preveri dejstva, preden piše. Skratka s pomočjo te tehnologije lahko vidiš, da sem to nekako predvideval, da je tista napoved zmotna točno iz tega razgloga- strahu pred napako. DARS je pobral to napoved za sveto in dejansko ustvaril škodo v gospodarstvu. To pa zato, ker niso rekli nekako tako: "napoved je slaba. Vsi ki se odpravljate na pot, zjutraj spremljajte obvestila po radiju, kjer vam bomo podali obvestila o stanju", na nočno izmeno poslali par odgovornih in sposobnih takega odločanja ter zaprli AC po potrebi, če bi prišlo do močnejšega sneženja. Naj spomnim, predlani pa ga je NENAPOVEDANO vrglo toliko, da so ljudej obtičali na AC in so morali reševati situacijo. Pa

  • zdrej 16:42 17.februar 2016.

    Zgleda, da so snežne padavine precej bolj komplicirane, kot sam dež. Tistega včasih v uro trofijo. Tak da tisti ki govorite o 5% točnosti napovedi, zamislite se nad sabo, kake bedarije pišete. Pred 30 leti so nam govorili da so ...prikaži več napovedi 30% točne, pa povečini takrat niso trofli. Dandanes s pomočjo računalnikov in simulacij predvidijo precej več. Samo snega pa pač ne napovedujejo pravilno (zelo redko ga pravilno napovejo). Skratka napoved sneg do nižin ponavadi pomeni tam do 1000m. Zdaj ko so omenjali cm, pa ga je nekaj bilo tudi nižje.

  • KOJAK 12:55 17.februar 2016.

    Alarmi so bili predvsem zaradi VETRA in PRELIVA VOD, kar se je dejansko zgodilo.