Slovenija
39009 ogledov

Napovedujejo ciklonsko "bombo"

dež bralka
Tik čez mejo rdeče, najvišje opozorilo vremenoslovcev. Pri nas obarvani v oranžno.

Kot poroča Primorski dnevnik, je civilna zaščita iz FJK pred četrtkovem izrazitem vremenskem poslabšanju za večji del Furlanije – Julijske krajine objavila rdeče, najvišje vremensko opozorilo. Oranžno opozorilo je objavila le za Tržaško. Veljalo pa bo od 12. ure v četrtek do 24. ure v petek, poročajo. 

Opozarjajo zlasti pred zelo obilnimi količinami padavin, močnimi nevihtami in močnim ali zelo močnim vetrom ter poplavljanjem morja. Podobno velja tudi za Tržaško, kjer pa pričakujejo nekoliko manjše posledice, vseeno pa primerne oranžnemu opozorilo, še pišejo. 

Če so tik čez mejo izdali najvišje rdeče opozorilo, so pri nas napovedi nekoliko "bolj mile". V četrtek in petek je zahodni del države obarvan v oranžno.

"V četrtek bo v vzhodnih krajih dokaj sončno, na zahodu pa povečini oblačno z dežjem, ki se bo čez dan krepil. Spet bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, ob morju okoli 12, najvišje dnevne od 10 do 17, ob morju do 18 °C," napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). 

V noči na petek se bodo po njihovi napovedi padavine okrepile in zajele vso Slovenijo ter v petek čez dan postopno oslabele. Nastale bodo nevihte z nalivi. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 m.

Nad Anglijo pa ciklonska "bomba"

"Ciklonska "bomba" bo v tem četrtku dosegla jugozahod Anglije. Tlak ciklona se bo zelo približal rekordnemu iz leta 1954, ko je znašal 948,4 hPa," pa so zapisali na vremenskem portalu Neurje.si.

"Tokrat se bo očitno spustil do 952 hPa, njegov vpliv na Evropo pa bo izjemen, kot lahko vidite na prvi fotografiji. Nenazadnje tudi mi bomo znova deležni močnejšega deževja in vetra. Neurje ne bo prizaneslo Angliji, kjer si obetajo orkanske vetrove preko 160 km/h ter silovite nalive," opisujejo. Dodajajo, da se bo nična izoterma spustila tudi pri nas, zato bo Alpe krepko pobelil sneg: "Zanimivo je tudi dejstvo, da se v prihodnjem tednu nakazuje prihod še enega takega "pošastnega" ciklona na območje Atlantika."

Komentarjev 1
  • Ender3 23:01 01.november 2023.

    To bo spet jeba narave in njene moči..